Texas Holdem

Pelin tavoitteena on voittaa yksittäinen pokerikäsi, joko muodostamalla viiden kortin pokerikäsi (voit käyttää joko 1-2 omaa taskukorttia tähän käteen tai muodostaa sen kokonaan viidestä yhteisestä pöytäkortista).

Texas Holdem – esimerkiksi:

  • Jos haluat käyttää molemmat taskukorttisi, muodostuu käsi näistä kahdesta kortista ja kolmesta kaikkien pelaajien kesken yhteisistä korteista.
  • Jos käytät yhden taskukorteistasi, muodostuu käsi tästä kortista sekä neljästä kaikkien pelaajien kesken yhteisistä korteista.
  • Jos paras mahdollinen käsi muodostuu pöydällä kaikkien pelivaiheiden jälkeen olevasta viidestä, kaikkien pelaajien kesken yhteisistä korteista, on sinun pelikätesi kyseinen viiden kortin pelikäsi.

Huom. Pelaaja voi voittaa meneillään olevan pelikäden myös ennen pelin viimeistä vaihetta missä tahansa pelin aikaisemmassa vaiheessa paljastamatta omia korttejaan esimerkiksi tekemällä panostuksen, jonka seurauksena muut pelikädessä mukana olevat pelaajat luovuttavat.

Kaikkiin Texas Holdem -muotoisiin käteispokeripeleihin voi osallistua 2-10 pelaajaa (sekä virtuaalijakaja), ja jokaisessa pöydässä pelataan yhdellä 52 kortin pakalla. Turnausmuotoisessa Texas Holdem pokeripeleissä pelaajia voi olla minimissään 2, mutta maksimissaan jopa useita tuhansia.

Panostusmahdollisuudet ja pelin kulku

Blindit (sokkopanokset)

Ensimmäiseksi kahden suoraan jakajan merkin (ei virtuaalijakajan) vasemmalla puolella olevan pelaajan on asetettava blindi ennen korttien jakamista. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että kaikki voittokädet voittavat rahaa. Heti jakajan merkin vasemmalla puolella oleva pelaaja asettaa pienen blindin (panoksen), joka on tavallisesti puolet minimipanoksesta (esim. 10 senttiä 0,10/0,20-Texas Holdem-pelissä). Ns. pikkublindin (pieni sokkopanos) vasemmalla puolella oleva pelaaja asettaa ison blindin (iso sokkopanos), joka vastaa minimipanosta (esim. 20 senttiä 0,10/0,20-pelissä).

Texas Holdem taskukortit

Blindien asettamisen jälkeen jaetaan ensimmäiset kortit. Jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin. Näitä kortteja kutsutaan taskukorteiksi. Sivunäkymässä kukin pelaaja voi katsoa korttinsa klikkaamalla niitä ja asettaa ne takaisin pöydälle klikkaamalla kortteja uudestaan. Ylänäkymässä kortit ovat aina näkyvissä.

Panostuskierros 1

Panostaminen alkaa heti ison blindin vasemmalla puolella olevasta pelaajasta ja jatkuu myötäpäivään pöydän ympäri. Pelaajat voivat luovuttaa, sököttää, maksaa (katsoa) tai korottaa. Pelaajat voivat panostaa tai korottaa vain pöydän pienemmän panoksen verran (sääntö ei koske Texas Holdem Pot Limit- ja Texas Holdem No Limit -pelejä, jotka selitetään myöhemmin). Panostamisen säännöt selitetään alla tarkemmin.

Texas Holdem floppi

Seuraavaksi pöydän keskelle jaetaan kolme yhteistä korttia kuvapuoli ylöspäin. Tätä vaihetta pelissä kutsutaan myös nimellä ”flop”. Yhteisiä kortteja voivat käyttää kaikki pelaajat parhaan mahdollisen käden muodostamiseksi.

Jokaisesta vähintään flopille menneestä pokerikädestä menee ns. talon osuus (rake), joka on pelinjärjestäjän palkkio pelien pyörittämisestä. Tarkemmat tiedot talon osuudesta eri pelitasoilla ja muodoissa löydät pelintarjoajan rakea koskevalta sivulta.

Panostuskierros 2

Seuraavaksi vuorossa on toinen panostuskierros, joka on täysin samanlainen kuin ensimmäinen panostuskierros.

Turn

Toisen panostuskierroksen jälkeen pöydän keskelle jaetaan neljäs yhteinen kortti kuvapuoli ylöspäin. Kortti tunnetaan myös nimellä Turn. Sitä seuraa kolmas panostuskierros.

Panostuskierros 3

Tämä panostuskierros vastaa ensimmäistä ja toista panostuskierrosta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: pelaajat voivat panostaa ja korottaa vain pöydän suuremman panoksen verran (sääntö ei koske Pot Limit- ja No Limit -pelejä, jotka selitetään myöhemmin).

River

Lopuksi jaetaan viides ja viimeinen yhteinen kortti. Texas Holdem korttia kutsutaan nimellä River, ja sitä seuraa neljäs ja viimeinen panostuskierros.

Panostuskierros 4

Viimeisellä panostuskierroksella toimitaan täsmälleen samoin kuin kolmannella panostuskierroksella.

Näyttö (eng. showdown)

Viimeisen panostuskierroksen jälkeen katsotaan, kenellä on paras viiden kortin pokerikäsi. Parhaan mahdollisen pokerikäden muodostamisessa saa käyttää mitä tahansa omien taskukorttien ja yhteisten korttien yhdistelmää. Pelaaja, jolla on paras viiden kortin pokerikäsi, voittaa potin.

Siinä harvinaisessa tapauksessa, että paras käsi koostuu pelkistä yhteiskorteista, potti jaetaan kaikkien näyttöön osallistuvien pelaajien kesken. Jos huomaat hävinneesi käden etkä halua näyttää korttejasi muille pelaajille, voit valita ”Älä näytä”. Jos haluat verrata korttejasi muiden kortteihin, valitse Näytä.

Aloita alusta

Kun käsi on pelattu ja voittaja on saanut potin, jakajan merkkiä siirretään seuraavana vasemmalla olevalle pelaajalle, ja seuraava käsi alkaa.

Texas Holdem Pot Limit -pelit

Texas Holdem Pot Limit -pelit eroavat Limit-peleistä sallittujen panostus- ja korotussummien osalta. Minimikorotus on saman käden edellinen panostus tai korotus. Esimerkiksi jos ensimmäinen pelaaja panostaa euron, toinen pelaaja voi korottaa vähintään samaisen euron.

Maksimikorotus on panostettu kokonaispotti + panostuskierroksen muiden pelaajien panokset yhteensä + pelaajan maksama panos. Esimerkiksi jos potti on 5 euroa, ensimmäinen pelaaja panostaa euron ja toinen pelaaja maksaa euron, kolmas pelaaja voi korottaa enintään 8 euroa (pääpotin 5 euroa + kierroksen aikaisemmat panokset 2 euroa + pelaajan itse maksama euro). Texas Holdem Pot Limit -pelien panosten suuruus ei muutu viimeisillä panostuskierroksilla, kuten Limit-peleissä.

Texas Holdem No Limit –pelit

No Limit -pelit eroavat Limit-peleistä siinä, että korotuksilla ei ole ylärajaa (muuta kuin pelaajan pöytään tuomien varojen saldo). Texas Holdem No Limit -pelien panosten suuruus ei muutu viimeisillä panostuskierroksilla, kuten Limit-peleissä.

Panostusjärjestelmä

Ison blindin vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa panostuskierroksen ja panostusvuoro siirtyy pöydän ympäri myötäpäivään. Jokainen panostaa sen mukaan, minkä käden uskoo saavansa.

Luovuta

Jos et pidä korteistasi, voit luovuttaa. Jos olet asettanut blindin, panostanut tai korottanut, häviät panostamasi rahat, muttet sen enempää. Luovutettuasi olet poissa pelistä seuraavaan pelikierrokseen saakka.

Sökötä / Maksa (katso)

Voit pysyä pelissä sököttämällä tai maksamalla. Jos kukaan ei ole panostanut ennen sinua, voit sököttää asettamatta rahaa pottiin. Jos joku on panostanut sinua ennen, voit pysyä pelissä maksamalla saman summan pottiin.

Panosta / Korota / Korota uudelleen

Jos uskot kätesi riittävän, voit panostaa. Jos joku muu on jo panostanut, voit korottaa panosta.

Panokset on määritetty pöydän panoksissa. Esimerkiksi 0,10/0,20-pöydässä panokset ovat 10 senttiä ensimmäisellä ja toisella panostuskierroksella ja 20 senttiä kolmannella ja neljännellä panostuskierroksella. Texas Holdem Limit-peleissä kullakin kierroksella voi panostaa kerran ja korottaa kolmesti (panostus, korotus, uudelleen korotus, uudelleen korotus). Kolmen korotuksen jälkeen panostuskierros päättyy ja jaetaan seuraava kortti (tai jos kyseessä on viimeinen panostuskierros, katsotaan, kenellä on paras käsi). Texas Holdem Pot limit- ja No limit -peleissä panostamista ei ole rajoitettu.

All-in

Kun pelaajalta loppuvat pelimerkit kesken käden, hänen ei tarvitse luovuttaa. Sen sijaan hän voi panna kaikki peliin (All-in). Kun pelaaja on All-in, hän maksaa kaikki pelimerkkinsä ja potti jaetaan pääpottiin ja sivupottiin. Kaikki jatkossa pelatut pelimerkit lisätään sivupottiin. Kun kierros päättyy eikä All-in-pelaajalla ole voittokättä, sivu- ja pääpotti menevät voittokädelle, kuten tavallista.

Kun kierros päättyy ja All-in-pelaajalla on voittokäsi, pääpotti menee All-in-pelaajalle ja sivupotti seuraavaksi parhaalle kädelle.

Jos monta pelaajaa panee kaiken peliin (All-in), luodaan useita sivupotteja. Potit jaetaan käsien paremmuuden ja sen mukaan, missä järjestyksessä pelaajat panivat kaiken peliin. Paras käsi voittaa siihen asti kertyneen potin, kun pelaaja pani kaiken peliin. Seuraavaksi paras käsi saa potin ensimmäisen All-in-pelaajan sivupotin luomishetkestä siihen hetkeen asti, kun toinen pelaaja pani kaikki peliin ja niin edelleen.

Panostuskierros jatkuu, kunnes kaikki pelaajat ovat luovuttaneet tai maksaneet (katsoneet) kolmannen korotuksen taikka kunnes kaikki pelaajat ovat maksaneet panoksen (paitsi panoksen asettanut pelaaja) eikä kukaan halua korottaa.

Texas Holdem tasapelisäännöt

Siinä harvinaisessa tapauksessa, että paras mahdollinen pokeripelikäsi koostuu pelkistä yhteiskorteista tai kahdella (tai useammalla) pelaajalla on muutoin täsmälleen samanarvoiset pokerikädet, potti jaetaan kaikkien näyttövaiheessa voittokäden omaavien pelaajien kesken tasan.

Poikkeuksena yllä mainittuun potin tasajakoon on tilanne, jossa osa pelaajista on sijoittanut pottiin enemmän kuin toiset näyttövaiheessa. Esimerkiksi kaksi pelaajaa on mennyt jossain pelin vaiheessa ns. all-in –tilanteeseen (kaikki Texas Holdem pelissä) ja osa jatkanut pelaamista näyttövaiheeseen saakka. Tällöin kaikki näyttövaiheessa mukana olevat pelaajat jakavat potin aina all-in –tilanteessa olevien rahapanosten mukaisesti vaihe vaiheelta ja näyttövaiheessa mukana olleet loput vielä keskenään. Alla tarkempi esimerkki:

Pokerikädessä on mukana 4 pelaajaa:

  • Texas Holdem pelaajalla A on rahaa 10 euroa, pelaajalla B 12 euroa, pelaajalla C 50 euroa ja pelaajalla D 60 euroa.
  • Pelaaja A menee all-in (pistää kaikki peliin) jo 1. panostuskierroksella ja muut pelaajat maksavat.
  • Pelaaja B laittaa loput 2 euroa peliin (menee all-in) 2. panostuskierroksella ja muut maksavat.
  • Pelaajat C ja D panostavat vielä kumpainenkin 20 euroa ennen pelin näyttövaihetta pottiin ja muodostavat näin kokonaispotiksi 86 euroa (1. kierros: 10+10+10+10 euroa – 2. kierros 2+2+2 euroa ja lopuilla kierroksilla C ja D pelaaja 20+20 euroa).
  • Parhaaksi pokerikädeksi muodostuu pöydällä olevat 5 yhteistä korttia ja kaikki pelaajat ovat näin voittajia.
    • Ensiksi jaetaan 40 euron potti ensimmäisellä panostuskierroksella tasan kaikkien pelaajien kesken
    • Tämän jälkeen toisen panostuskierroksen 6 euroa B,C ja D pelaajien kesken
    • Ja lopuksi 40 euroa C ja D pelaajien kesken.

Voitonjako

Potti jaetaan pelaajalle tai pelaajille, joilla on näyttövaiheessa paras viiden kortin muodostama Texas Holdem pokerikäsi. Tasapelisäännöt –osiossa on tarkemmin käyty läpi, miten voitonjako tapahtuu jos voittajia on useampia.

Pelaaja voi voittaa potin myös ennen pelin näyttövaihetta, jos muut pelaajat luovuttavat pelin esimerkiksi tehdyn panostuksen seurauksena. Voittokäsien paremmuusjärjestyksen löydät ohjeiden lopusta.

Talon osuus / Välityspalkkio (rake)

Pelintarjoajalle tuleva korvaus pokeripeleistä veloitetaan käteispeleissä prosenttikorvauksena (rake, 0-3 prosenttia) pelikierroksella tehtyjen panostusten arvosta (osuus menee käteispeleissä vain käsistä, jotka etenevät ns. flop-vaiheeseen). Korvauksen määrä ja korvaukselle mahdollisesti määrätty rahamääräinen maksimi (rake cap) ilmoitetaan talon osuutta eli rakea koskevassa peliohjeen osuudessa.

Texas Holdem pokeripelikäsien paremmuusjärjestys

Voittokäsi ratkaistaan katsomalla, kenellä on paras korttiyhdistelmä. Voittokädessä voidaan käyttää mitä tahansa taskukorttien ja yhteisten korttien yhdistelmää Texas Holdemissa. Yhdistelmät on lueteltu seuraavassa vahvimmasta heikoimpaan käteen. Jokaisesta yhdistelmästä annetaan esimerkki, jossa maat on merkitty kirjaimilla C (risti), D (ruutu), H (hertta) ja S (pata). Kuvakortit on merkitty kirjaimilla J (jätkä), Q (kuningatar), K (kuningas) ja A (ässä). Ässä voi olla arvoltaan joko 1 tai 14, esimerkiksi suorassa ässä voi tästä syystä olla mukana niin A, 2, 3, 4, 5 tai 10, J, Q, K, A –käsissä.

Kuningasvärisuora

Värisuora kympistä ässään (kaikki viisi korttia ovat samaa maata).
Esimerkki: 10d Jd Qd Kd Ad

Värisuora

Suora, jossa kaikki viisi korttia ovat samaa maata.
Esimerkki: 5h, 6h, 7h, 8h, 9h

Neloset

Neljä samanarvoista korttia.
Esimerkki: 7c, 7d, 7h, 7s

Täyskäsi

Kolme samanarvoista korttia ja toiset kaksi samanarvoista korttia. Jos usealla pelaajalla on täyskäsi, voittaja on pelaaja, jonka täyskäden kolme samanarvoista korttia ovat suurimmat.
Esimerkki: 4h, 4c, 4s, Jd, Js

Väri

Viisi korttia samasta maasta. Jos usealla pelaajalla on väri, voittaja on pelaaja, jonka värissä on arvoltaan suurin kortti.
Esimerkki: 10h, 2h, Jh, 4h, Ah

Suora

Viisi numeroarvoltaan peräkkäistä korttia. Jos usealla pelaajalla on suora, voittaja on pelaaja, jonka suorassa on arvoltaan suurin kortti. Ässää voidaan käyttää joko suurena tai pienenä (mutta ei molempina samassa kädessä).
Esimerkki: 6, 7, 8, 9, 10 – maalla ei ole väliä.

Kolmoset

Kolme samanarvoista korttia.
Esimerkki: 7h, 7d, 7s.

Kaksi paria

Kaksi samanarvoista korttia ja toiset kaksi samanarvoista korttia. Jos usealla pelaajalla on kaksi paria, arvoltaan suurin pari ratkaisee voittajan. Jos usealla pelaajalla on samanarvoiset kaksi paria, voittaja on pelaaja, jonka kädessä on suurin parien ulkopuolinen kortti.
Esimerkki: 9d, 9s, Qc ja Qd on parempi kuin 10h, 10d, Jc ja Jd

Pari

Kaksi samanarvoista korttia. Jos usealla pelaajalla on pari, suurin pari voittaa. Jos usealla pelaajalla on samanarvoinen pari, voittaja on pelaaja, jonka kädessä on suurin parin ulkopuolinen kortti.
Esimerkki: 8c, 8d, As, 3c ja 2h on parempi kuin 8h, 8s, Kd, Qh ja Jc, koska ässä on suurin kortti.

Suurin kortti (hai)

Jos pelaajilla ei ole mitään edellä mainituista yhdistelmistä, voittaja on pelaaja, jonka kädessä on suurin kortti. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on yhtä suuri hai, muiden korttien arvo määrää voittajan.
Esimerkki: Ad, Qc, 5h, 4c ja 3s on parempi kuin Ac, Jd, 10c, 9s ja 7h