Canasta

Canasta kori korttipelit

Etelä-Amerikasta, tarkemmin Uruguaysta kotoisin oleva canasta on yksi suomalaisten suosimista korttipeleistä. Pelin nimi on espanjaa, ja se tarkoittaa koria. Peli oli erittäin suosittu 1950-luvun paikkeilla, ja sen korvasi oikeastaan vasta myöhemmin alkanut pokeribuumi.

Canasta on pohjimmiltaan neljän hengen paripeli, mutta sitä voi pelata myös kaksinpelinä. Pelin tavoitteena on saada 5 000 pistettä, joita havitellaan pöytäyksiä ja canastoja tekemällä. Canastaksi kutsutaan settiä, jossa on seitsemän kappaletta samaa numeroa olevaa korttia. Pelissä kakkoset ja jokerit käyttäytyvät jokerin tavoin.

Canastan säännöt

Pelaajien keskuudesta valittu jakaja jakaa kaikille yhteensä 11 korttia. Seuraavaksi jakaja asettaa pakan keskelle pöytää kuvapuoli alaspäin, ja kääntää päällimmäisen kortin avopakan alimmaiseksi kortiksi. Jos jollakulla pelaajista on kädessään punainen kolmonen, hän laittaa sen eteensä kuvapuoli ylöspäin. Tilalle hän nostaa piilopakasta uuden kortin. Punaisista kolmosista tulee pelin lopussa pisteitä.

Pelin edetessä jokainen pelaaja ottaa kortin piilopakasta, ja jos mahdollista, pöydätä kolme saman numeroista korttia. Pöytäys tarkoittaa niiden laittamista pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen pelaaja asettaa yhden kortin avopakan päälle. Jos pelaaja tai oman joukkueen jäsen saa myöhemmin samoja numeroita kuin itse pöytäämässään sarjassa, hän voi lisätä niitä siihen.

Jos pelaaja pystyy tekemään pöytäyksen avopakan päällimmäisen kortin avulla, voi hän käyttää myös sitä – tosin silloin hänen on otettava koko avopakka. Siihen saa kuitenkin koskea vasta siinä vaiheessa, kun oman joukkueen jäsen on tehnyt ensimmäisen pöytäyksensä. Avopakan voi lukita seuraavalta pelaajalta asettamalla sen päälle mustan kolmosen.

Peli loppuu siinä vaiheessa, kun pelaajista joku on saanut kaikki korttinsa pöydälle ja hänellä on seitsemän kortin pöytäys eli canasta. Jos piilopakka loppuu tätä ennen, keskeytetään peli ja lasketaan pisteet.