Tikki

Tikki korttipelit

Tikkipelejä on maailmassa hyvin monia erilaisia, mutta Suomessa yleisimmin pelattu versio on yksinkertaiselta nimeltään Tikki. Kaikissa tikkipeleissä ideana on kilpailla tikkien saamisesta. Pelaajat lyövät vuorollaan pöytään eteensä yhden kortin, ja seuraavat pelaajat tekevät samoin. Tarkoituksena on voittaa kierros lyömällä pöytään mahdollisimman suuri kortti, joka on oikeaa maata.

Tikkipelit jaetaan perustikkeihin ja pistetikkeihin sekä moniin muihin alaryhmiin. Kun pelataan perustikkiä, ei korteilla ole erityisarvoa. Perustikin ideana on voittaa mahdollisimman monta tikkiä. Peliä voi pelata myös käänteisenä misääripelinä, jolloin tarkoituksena on vältellä tikkejä viimeiseen asti.

Tikin säännöt

Tikissä havitellaan tikkien saamista, mikä tarkoittaa yhdellä kierroksella voittamista. Sen aikana jokainen pelaaja laittaa pöytään yhden kortin, ja kyseisen tikin voittaja saa aloittaa seuraavan kierroksen ja määrätä pakon. Tikkipeleissä voi olla erilaisia pakkoja: maantuntopakko tarkoittaa, että tikkiin on lyötävä sitä maata, jota aloittanut kortti on. Jos pelaajalla ei tätä maata ole kädessään, hän voi lyödä minkä kortin tahansa.

Joissakin tikkipeleissä tunnustetaan valttipakko, jolloin valtin omaavan henkilön on pakko pelata valttinsa oikean maan puuttuessa. Ylimenopakko tarkoittaa, että pelaajan on pelattava pöydällä olevia kortteja suurempi kortti. Näistä pakoista voi peliin tehdä erilaisia yhdistelmiä. Yleisin sääntö on maantuntopakko ilman valttipakon käyttämistä, mikä on sama kuin bridgessä.

Perustikkipelissä kannattaa pelata yksittäiset ja pienet kortit pois mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lopussa niistä on vain haittaa. Jos jotain maata on pelattu vain vähän, kannattaa kyseisen maan korkeita kortteja säästellä loppua varten. Jos pelaaja omaa samasta maasta paljon kortteja, voi yrittää pelata ne pois muilta lyömällä omat kortit ylimmästä alkaen. Näin lopussa voi saada tikin vaikkapa tämän maan kakkosella. Tikissä pitää aina muistaa seurata muiden pelaajien lyöntejä ja arvata näin, mitä maata heillä on eniten käytössään.