Ginirommi

Ginirommi

Kahden kesken pelattavista korttipeleistä suosituimpia on ginirommi, eli kansainväliseltä nimeltään gin rummy. Peli lienee kehitelty pokerirommista, ja siitä on myös käytetty nimeä sinkki. Ginirommi on saanut maineen Hollywood-tähtien pelinä, ja sitä pelattiin 1930- ja 1940-lukujen vaiheilla useissa kuuluisissa elokuvissa.

Ginirommin tavoitteena on kerätä vähintään kolmen kortin ryhmiä. Näiden ryhmien tulisi sopia pelaajan käsikortteihin. Erilaisia ryhmiä ovat värisuorat eli peräkkäisillä numeroilla varustetut saman maan kortit. Lisäksi ryhmiä ovat saman numeroiset kortit eli niin kutsutut kolmoset, neloset ja niin edelleen.

Ginirommin säännöt

Ginirommissa jakaja jakaa molemmille pelaajille 10 korttia ja kääntää sen jälkeen pakan päällimmäisen kortin avopakan ensimmäiseksi kortiksi. Ginirommin aloittaa etumies, joka saa ottaa ensimmäisen kortin avopakasta. Etumies voi myös kieltäytyä päällimmäisestä kortista, samoin jakaja. Tällöin etumies ottaa yhden kortin umpipakasta.

Peli etenee siten, että pelaajat ottavat vuorollaan yhden kortin joko umpipakasta tai avopakasta. Sen jälkeen he laittavat yhden kortin avopakkaan. Tällä tavoin kortit vaihtuvat avopakassa, ja umpipakasta tulee peliin lisää kortteja.

Pelaaja voi lopettaa, kun hänen ryhmiin sopimattomien käsikorttiensa arvo on kymmenen pistettä tai vähemmän. Tällöin pelaaja laittaa kortin avopakkaan nurin päin. Päinvastaisessa tilanteessa pelaajan kaikki kortit sopivat ryhmiin, ja hän lopettaa pelin laittamalla yhden kortin avopakkaan ja sanomalla ”gini”. Jos peli etenee umpipakan kahteen viimeiseen korttiin asti, ei kumpikaan saa pisteitä.

Seuraavaksi on vuorossa pisteiden lasku. Pelaajista lopettava osapuoli asettaa käsikortit pöydälle eteensä. Näin hän näyttää kaikki saamansa ryhmät vastapelurille. Sen jälkeen vastapeluri asettaa omat korttinsa eteensä. Vastustajalla on nyt mahdollisuus täydentää lopettavan pelaajan ryhmiä, esimerkiksi lisäämällä suoraan siihen kuuluvan kortin. Tällä tavoin vastustajalla on mahdollisuus vähentää pistelaskussa saamiaan miinuspisteitä.

Ginirommin pistelaskussa käytetään monia eri tapoja. Näistä eri tavoista yksinkertaistetun laskutavan mukaan vähemmän miinuspisteitä omaava pelaaja saa 20 pistettä sekä pisteiden erotuksen. Lisäksi ginistä saa 20 pistettä. Jos lopettajalla on yhtä paljon tai enemmän miinuspisteitä kuin vastustajalla, saa vastustaja hyvityksenä 10 pistettä. Peli loppuu, kun pistelaskussa saavutetaan ennalta sovittu pistemäärä, esimerkiksi 200 tai 300 pistettä.