Musta Maija

Musta Maija

Yksi kaikkien suomalaisten lasten suosikkipeleistä on varmasti Musta Maija. Tätä peliä on pelattu maassamme iät ja ajat, ja siihen liittyy meillä monilla iloisia tai hieman väkivaltaisempia muistoja. Mustassa Maijassa kun ei pelata voitosta, vaan häviöstä. Pelissä pahin kortti on Musta Maija eli patarouva. Tätä korttia ei kaada mikään muu kortti, ja sen jääminen pelin lopussa käteen kielii karvaasta tappiosta.

Mustaa Maijaa voi pelata kahden henkilön kesken, mutta parhaimmillaan peli on 3-5 pelaajan kanssa. Jos pelaajia on enemmän, voidaan ottaa käyttöön kaksi pakkaa. Toisesta pakasta on tällöin kuitenkin poistettava patarouva, jolloin niitä jää edelleen peliin vain yksi kappale.

Mustan Maijan säännöt

Mustassa Maijassa käytetään 52 kortin pakkaa. Kaikille pelaajille jaetaan 5 käsikorttia, ja niitä täydennetään jatkuvasti pakasta. Ennen ensimmäistä tikkiä pakasta otetaan päällimmäinen kortti, joka määrittelee valttimaan. Jos kortti on pataa, se täytyy laittaa takaisin pakan keskelle ja valita uusi kortti.

Etumies aloittaa pelin lyömällä pöytään yhden tai useamman kortin, jotka ovat samaa maata. Seuraavan pelaajan täytyy kaataa kaikki kortit joko samaa maata olevilla suuremmilla korteilla tai valttikorteilla. Valtti kaataa minkä tahansa kortin, paitsi suuremman valttikortin tai Mustan Maijan.

Jos pelaaja saa kaadettua kaikki hänelle lyödyt kortit, hän täydentää pakasta itselleen lisää kortteja niin, että niitä on aina viisi kappaletta. Sen jälkeen hän lyö seuraavalle pelaajalle haluamansa korttiyhdistelmän. Jos pelaaja ei pysty kaatamaan kaikkia kortteja, hän nostaa jäljelle jääneet kortit käteensä. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Kun avopakka loppuu, alkaa loppukiri. Vastustajalle ei saa lyödä enempää kortteja kuin hänellä on kädessään. Tähän tilanteeseen kannattaa kuitenkin jättää hyviä valttikortteja sekä mahdollisesti Musta Maija, jos oma käsi on muuten hyvä. Mustaa Maijaa ei kannata koskaan pelata liian aikaisin, mutta sen lyömistä ei myöskään pidä jättää liian viime tinkaan. Ensin kannattaakin lyödä Maija sekä pienet padat ja jättää käteen valttikortteja. Niitä lyötäessä kannattaa antaa ensin pienet ja sitten suuret. Se pelaaja häviää, jonka käteen jää Musta Maija.