Seiska

Yksi suomalaisten lasten suosimista korttipeleistä on seiska, jota myös joskus kutsutaan nimellä lappu. Pelin nimi juontuu siinä jaettujen korttien määrästä, sillä jokainen pelaaja saa aluksi seitsemän korttia. Pelissä käytetään tavanomaista 52 kortin pakkaa.

Seiska lappu korttipelit

Seiskan säännöt

Kun kortit on jaettu, asetetaan ensimmäinen pelattava kortti pakasta pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen pelaajat alkavat latoa pinoon kortteja, joiden täytyy olla joko samaa maata tai samaa numeroa. Jos pöydällä sattuu olemaan vaikkapa ristikuutonen ja pelaajalla kuutoset kahdesta muusta maasta, voi pelaaja laittaa pinoon nämä kaksi korttia.

Numero seitsemän merkitsee tässä pelissä muutakin kuin jaettavien korttien määrää, sillä seiska on pelin valttikortti. Seiskalla voi vaihtaa pelattavaa maata miksi tahansa kortin lyöjän vaatimaksi maaksi. Seiskoja ei voi lyödä päällekkäin.

Jos pelaajalla ei ole pelissä vaadittua maata kädessään, hän joutuu huutamaan ”ohi”. Tämän jälkeen hän joutuu nostamaan pakasta kolme korttia. Jokaisen noston jälkeen hänellä on oikeus lyödä kortti pöytään, jos se on oikeaa maata tai oikeaa numeroa. Jos mikään näistä kolmesta kortista ei käy, pelaaja menettää vuoronsa. On sallittua sanoa ”ohi”, vaikka kädessä oleva kortti sopisikin pöytään. Seiskaa ei kuitenkaan saa pantata näiden kolmen kortin nostamisen jälkeen.

Toinen erityiskortti on ässä. Jos joku pelaajista lyö sen pöytään, tulee kaikkien muiden pelaajien nostaa pakasta yksi kortti. Kun pelaajalla on kädessään vain yksi kortti, tulee hänen huutaa ”lappu”. Jos pelaaja ei muista sanoa tätä sanaa, joutuu hän nostamaan pakasta säännöistä riippuen joko kolme tai viisi korttia. Pelin voittajaksi selviytyy se, jonka kortit loppuvat ensimmäisenä.

Peliä voidaan pelata joko pisteiden kanssa tai yhdestä voitosta poikki -menetelmällä. Jos pistelaskua käytetään, lasketaan ne hävinneiden pelaajien käsiin jääneistä korteista. Pisteet ovat siis miinuspisteitä. Kaikki peruskortit tuovat pisteitä niiden arvon mukaan, mutta erikoiskorteista pisteitä rapisee enemmän: ässästä 14 miinuspistettä ja seiskasta 25. Kun peliä pelataan pisteillä, loppuu peli vasta siinä vaiheessa, kun joku pelaajista on saavuttanut ennalta määrätyn miinuspisteiden määrän. Yleensä tämä on 100 tai 150 pistettä.