Kotipokeri

Kotipokeri

Eräs kaikkien aikojen suosituimmista kotona pelattavista korttipeleistä on eittämättä pokeri eli pokka. Kyseessä on itse asiassa joukko erilaisia pokeripelejä, joissa kaikissa käytetään samaa ideaa – tarkoituksena on lyödä vetoa oman käden paremmuuden puolesta.

Pokan alkuperästä on monta eri versiota. Kiinalaisten sanotaan keksineen pelin jo yli tuhat vuotta sitten, vaikkakin sitä tuolloin pelattiin eräänlaisilla dominoilla. Itse nimen kerrotaan tulevan ranskankielisestä sanasta poque. Se taas on vanha korttipeli, johon kuuluu olennaisena osana bluffaaminen sekä panosten korottaminen.

Kotipokeria on olemassa kahta tyyppiä, käsipokeria sekä avopokeria. Näistä molemmista tyypeistä on lisäksi olemassa useita eri muunnelmia. Suomessa pokalla tarkoitetaan yleensä viiden kortin ostopokeria. Lisäksi Suomessa suosittu pokerimuoto on sökö, joka on viiden kortin avopokeri.

Kotipokerin säännöt

Kotipokeria on monta eri muotoa, mutta kertaamme tässä kaikille tyypeille yhteiset säännöt. Yksi niistä ovat panostuskierrokset, joita useissa pelin versioissa voi olla jo ennen korttien jakoa. Usein jakajan vuoro on kiertävä, jolloin kukaan ei saa erityistä etua sijoituksestaan jakajaan nähden.

Yleensä kotipokerit sisältävät useita korotuskierroksia, ja peli etenee korttien saannin ja panostuskierrosten vuorotellessa. Korttien jakomäärät vaihtelevat pelimuodon perusteella. Kun viimeiset kortit on jaettu, katsotaan paras käsi. Sen omistaja voittaa koko potin.

Voittajaksi selviytyy pelaaja, jolla on paras viiden kortin yhdistelmä. Paras mahdollinen yhdistelmä on neljä jokeria, mikä on toki mahdollinen vain jokeripokerissa. Kakkosena tulee reeti eli ässävärisuora, esimerkiksi kymppi, jätkä, rouva, kuningas ja ässä. Seuraavaksi paras yhdistelmä on jokeripokerissa viitoset. Tämän jälkeen tulee värisuora, sitten neloset, täyskäsi, väri, suora, kolmoset, kaksi paria sekä viimeisenä pari.

Yleensä kotipokerissa kaikki maat ovat saman arvoisia. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on tällainen käsi, jaetaan potti. Jos pelissä ei ole yhtään virallista voittokättä, voittaa se pelaaja, jolla on korkein kortti. Tällöin kyseessä on hai. Pienin mahdollinen käsi on seiskahai, koska kaikki muut pienemmät numerot aiheuttaisivat joko suoran tai vähintään parin.

Erilaisia pokeriversioita on useita. Suosituin niistä on Texas hold ’em ja sen lähikumppani Omaha hold ’em. Muita kotipokerin tyyppejä ovat muun muassa aiemmin mainittu, Suomessa erityisen suosittu sökö ja seitsemän tai viiden kortin avopokeri.