Biljardi säännöt

Parhaimmillaan biljardin peluu on silloin, kun kaikki pelaajat hallitsevat sen säännöt ja tottelevat myös niitä. Kerromme sinulle yhden suosituimman biljardipelin eli kasipallon säännöt. Voit tutustua myös muihin peleihin, kuten paskahousu sekä tikki -peleihin. Lisäksi korttipelien opas tarjoaa hyviä ohjeita.

Kun puhutaan pelaamisesta vapaa-ajalla ei pelaamista kannata ottaa kuitenkaan koskaan niin tosissaan. Tärkeintä on, että pelaajilla on oikeasti hauskaa ja aika kuluu kuin siivillä. Lajissa voidaan puhua yleisistä säännöistä ja pelaajia koskevista säännöistä. Myös välineiden käytölle on omia sääntöjä.

Biljardi säännöt

Kasipallo

Kyseinen peli on hyvin yleinen pool-peli ja sen säännöissä myös on usein variaatiota. Pelissä hyväksytty lyönti on sellainen, joka osuu omaan palloon, jonka jälkeen pallo menee pussiin tai osuu valliin. Lyönnin aikana ei saisi tapahtua muita virheitä. Lyönti suoritetaan vain kepin kärjellä. Kepin osat tai vartalo sekä vaatteet eivät saa olla kosketuksissa mihinkään pöydällä olevaan palloon.

Kasipallo pelin säännöt

Pelinä kasipallo on helppo oppia ja siitä saa mukavaa ajanvietettä ystävän kanssa. Peli on tarkoitettu pelattavaksi kaksin, mutta miksei pelaajia voisi jakaa joukkueisiin, jolloin pelivuorot olisivat kiertäviä.

Palloilla on aina tietty järjestys pelissä. Mustan eli kasipallon kuuluu olla pakan keskellä kolmannella rivillä. Toisessa alakulmassa kuuluu olla yksivärinen pallo, kun toisessa kulmassa on kaksivärinen pallo. Hyvänä vinkkinä pallojen kasaamiseen on se, että pakasta tehdään niin tiivis, että kaikki pallot ovat yhdessä.

Pelissä valkoinen pallo toimii aina lyöntipallona. Muut pallot on numeroitu välille 1-15. Yksiväriset pallot ovat numeroilla 1-7 ja raidalliset pallot ovat taas numerovälillä 9-15. Kasipallo on musta pallo.

Biljardi

Pelin alku

Aloittaja arvotaan pelin aluksi. Tähän voi käyttää esimerkiksi kivi-paperi-sakset peliä. Aloituslyönti tapahtuu viivan kohdalta. Jos pelin aloittanut henkilö saa numeroidun pallon mihin tahansa pussiin, on hänen pallonsa joko yksivärisiä tai kaksivärisiä, riippuu kumman hän pussitti. Hän saa myös jatkaa peliä. Jos mikään numeroitu pallo ei löydä tietään pussiin, on toisen pelaajan lyöntivuoro.

Valkoinen pallo

Jos pelissä käy niin, että valkoinen pallo vahingossa pussitetaan tai se lentää yli pöydän laidan, tällöin vastustaja saa lyödä käsipallon aloitusviivan kohdalta. Tämä lyönti tulee lyödä aina eteenpäin.

Aloituslyönnin jälkeen

Aina aloituslyönnin jälkeen pelaajan tulee kertoa, mihin pussiin aikoo lyödä ja minkä pallon. Esimerkkinä voisi olla, että pelaaja ilmoittaa lyövänsä kutosen keskelle. Ensimmäinen pussitettu pallo määrittää sen, kumpaa väriä pelaaja tavoittelee pusseihin: yksivärisiä vai kaksivärisiä palloja.

Pelin tarkoitus

Pelissä on yksinkertainen tarkoitus. Tarkoituksena on, että pelaaja saa lyötyä omat pallonsa ensimmäisenä pusseihin ja viimeisenä hän saa pussitettua mustan kasipallon. Kun kasipallo on pussitettu, peli on päättynyt. Jos kummallakaan ei ole enää muita palloja ja kentällä on vain kasipallo, kumpikin pelaaja tavoittelee tämän pallon pussitusta. Se kumpi pussittaa pallon ensin, voittaa. Biljardi säännöt ovat siis lopulta hyvin yksinkertaiset. Mustan kasipallon saa lyödä mihin tahansa pussiin, mutta aina ensin tulee kertoa, mihin pussiin sitä päättää yrittää. Jos kasipallo päätyy väärään pussiin, vastustaja voittaa pelin.

Biljardi säännöt

Tarkennuksia peliin

Pelissä on hyvä huomioida muutamia tarkennuksia. Jos pelaaja lyö kasipallon pussiin ennen kuin hän saa lyötyä muut pallot pussiin, hän häviää pelin. Kasipalloa ei siis parane lyödä pelin aikana pussiin. Valkoisen pallon tulee myös aina osua ensin omiin palloihin ennen kuin se osuu vastustajan palloihin. Kun pallo osuu vastustajan palloon ensin, lyöntivuoro siirtyy vastustajalle vapaalla käsipallolla. Tällöin pelaaja saa asettaa pallon mihin haluaa pelikentällä. Lisäksi, jos valkoinen pallo päätyy pussiin vastustaja saa tästä itselleen käsipallon ja lyödä mistä haluaa.

Sääntöjä pelivälineistä

Biljardiin liittyy sääntöjä, jotka liittyvät pelivälineisiin. Pelin aikana pelaajalla on mahdollisuus vaihtaa mailaa eli keppiä. Esimerkiksi aloituskeppi voi olla eri kuin hyppykeppi ja normaali keppi. Liitua voi käyttää pelin aikana estämään kitsausta. Restiä voi käyttää maksimissaan kahta kerrallaan tukemaan keppiä. Pelaajalla on oikeus päättää, mitkä restit hänellä on lyönnin aikana käytössä. Myös pelihanska on sallittu pelaamisen aikana. Talkkia voi myös käyttää käsiin.

Teikkaus

Jos pelin aloittajan haluaa ratkaista oikealla tavalla, voidaan tähän käyttää teikkausta. Teikkauksella tarkoitetaan sitä, että pelaaja lyö toisesta päästä viivan takaa kepillä palloa samanaikaisesti toisen pelaajan kanssa kohti kentän toista päätä. Tarkoituksena on, että pallo jäisi mahdollisimman lähelle toista päätä. Se kumman pallo jää lähemmäksi toista päätä saa aloittaa pelissä.

Vapaa käsipallo

Tämä on hyvin yleinen tapahtuma biljardia pelatessa. Pelaajan saadessa vapaa käsipallo, hänen tulee sijoittaa valkoinen pallo haluamalleen paikalle pelialueella. Palloa voi myös liikuttaa niin kauan kunnes lyönti on tapahtunut. Pelaajalla on oikeus liikuttaa palloa millä tahansa kepin osalla, mutta hän ei saa tehdä eteenpäin suuntautuvaa lyöntiliikettä. Vapaita käsipalloja on syytä varoa, sillä ne voivat helposti ratkaista pelin toisen pelaajan eduksi.