Paskahousu

Paskahousu shithead

Yksi perinteikkäimpiä suomalaisia korttipelejä on takuulla vanha kunnon paskahousu, jota joskus kutsutaan myös nimellä paska. Kuten kaikista ”vanhan kansan” peleistä, on paskahousustakin useita eri muunnelmia. Kaikissa niissä yhteinen tekijä on pyrkimys päästä korteista eroon. Se, jolle jää pelin loputtua kortteja, on paskahousu. Pelaajia voi tässä pelissä olla 2-5 kappaletta, ja suuremmalla määrällä pelatessa voidaan käyttää myös kahta sekoitettua pakkaa.

Paskahousu on erittäin suosittu peli sekä lasten, nuorten että aikuisten parissa. Kosteissa illanpidoissa pelataan usein paskahousun suosittua valepaska-muotoa, sillä sen pelaaminen voi nostaa tai kiristää tunnelmaa aivan erityisellä tavalla. Valepaska pelataan samoilla säännöillä kuin paskahousu, mutta kortit lyödään kuvapuoli alaspäin. Pelissä on mahdollisuus bluffata, ja jos valheen paljastaa, joutuu bluffaaja nostamaan pinon. Jos lyöjä ei valehdellut, joutuu syyttäjä nostamaan pinon.

Paskahousun säännöt

Yleisimmässä paskahousun versiossa jaetaan jokaiselle pelaajalle viisi korttia. Pienimmän kortin omaava pelaaja aloittaa pelin. Tässä tapauksessa pelin pienin kortti on kolmonen, sillä kakkonen on paskahousussa valttikortti.

Peli etenee siten, että jokainen pelaaja laittaa vuorollaan pinoon suuremman tai saman suuruisen kortin. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hän voi yrittää kääntää pinoon pakan päällimmäisen kortin. Mikäli tämäkään kortti ei käy, joutuu pelaaja nostamaan koko pinon käteensä. Pinon halutessaan saa nostaa myös silloinkin, kun kädessä on sopiva kortti.

Pelaajilla täytyy olla pakan loppumiseen saakka koko ajan kädessään viisi korttia. Lyötyään kortteja pinoon, tulee siis nostaa puuttuva määrä kortteja pakasta. Pelissä on muutamia arvokortteja: kymppi kaataa kaikki numerokortit ja ässä kuvakortit. Jos kympin tai ässän lyö tyhjään pöytään, joutuu seuraava nostamaan kortin.

Paskahousun arvokkain kortti on kakkonen, jonka voi lyödä minkä tahansa kortin päälle, paitsi kympin tai ässän. Kakkosen päälle voi lyödä vain kakkosen. Jos mitä tahansa korttia lyö pinoon neljä kappaletta, kaatuu pino. Lisäsääntönä kuvakortteja voi lyödä ainoastaan seiskan tai sitä suuremman kortin päälle. Kun pakka loppuu, täytyy pelaajien päästä eroon kädessään olevista korteista. Viimeinen kortteja pitelevä pelaaja on paskahousu.