Ristiseiska

Jos pelaajia on pöydän ympärillä vähintään kolme kappaletta, voi pelivalinta olla ristiseiska. Tämäkin peli on meille monelle tuttu lapsuudesta, mutta pelissä riittää haastetta myös aikuisille. Peli on helposti opittava, mutta yksinkertaisuudestaan huolimatta se saattaa olla hyvinkin jännittävä ja tunteita kuohuttava peli. Pelin ideana on pyrkiä korteista eroon mahdollisimman nopeasti. Nimi juontuu ensimmäisestä pöydälle asettavasta kortista, sillä sen täytyy olla ristiseiska.

Ristiseiska korttipeli

Ristiseiskan säännöt

Peli alkaa, kun tavallinen korttipakka ilman jokereita jaetaan pelaajille yksi kerrallaan. Se pelaaja, joka saa ristiseiskan, asettaa kortin oikein päin pöydälle. Pelin ideana on lähteä laittamaan kortteja pöydälle numerojärjestyksessä. Alkuun päästäkseen täytyy kuitenkin odottaa tiettyjen korttien ilmestymistä. Ensin pöydälle laitetaan seiska. Sen jälkeen kortin alapuolelle täytyy tulla saman maan kuutoskortti.

Kun kuutonen on laitettu pöytään, seuraa sitä kahdeksikko. Vitosen päälle ei voi laittaa pienempiä kortteja, ennen kuin kasi on pöydässä. Sama pätee kaikkiin maihin: ensin pöydälle täytyy asettaa seiska, sen jälkeen viitonen ja kasi. Tämän jälkeen kortteja voi alkaa laittaa pinoihin järjestyksessä. Kun vuorossa on kakkonen tai kuningas, pelaaja kääntää pinon ylösalaisin ja saa myös halutessaan jatkaa laittamalla pöytään uuden kortin.

Pelin ideana on yrittää käyttää kädessään olevat kortit mahdollisimman hyvin. Tarkoitus on toki päästä korteista nopeasti eroon, mutta usein on järkevää pantata jotain tiettyä korttia mahdollisimman kauan. Jos pelaajalla on esimerkiksi herttaa ainoastaan seiska, ei sitä kannata lyödä pöytään vasta kuin viimeisellä hetkellä.

Jos pelaaja ei voi laittaa pöytään mitään korttia, tulee hänen ottaa pantti. Jos pelissä ei lasketa pisteitä, antaa edellinen pelaaja kyseiselle pelaajalle oman (yleensä huonoimman) korttinsa. Toisissa muunnelmissa pelaajan tulee nostaa edelliseltä pelaajalta jokin sattumanvarainen kortti. Tällä pelaajalla tulee kuitenkin olla vähintään kaksi korttia kädessään. Noston jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pelin voittaja on se pelaaja, joka pääsee ensimmäisenä eroon korteistaan. Jos käytetään pistelaskua, muiden pelaajien sijoitus määräytyy kädessä olevien korttien arvolla. Mahdollinen pantti on 21 pistettä.