Razz pokeri

Razz-pelissä tavoitteena on muodostaa alin mahdollinen viiden kortin käsi seitsemästä kortista, jotka jaetaan pelaajalle. Razz muistuttaa Seven Card Stud -pelejä, mutta selvänä erona niihin siinä voittaa saamalla alimman mahdollisen pelikäden.

Kaikkiin Razz-muotoisiin käteispokeripeleihin voi osallistua 2-8 pelaajaa (sekä virtuaalijakaja), ja jokaisessa pöydässä pelataan yhdellä 52 kortin pakalla. Turnausmuotoisessa Razz -pokeripeleissä pelaajia voi olla minimissään 2, mutta maksimissaan jopa useita tuhansia.

Panostusmahdollisuudet ja pelin kulku

Kaikki pelaajat antavat nimellisen alkupanoksen, kun Razz-peli alkaa.

Jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin ja yksi kortti kuvapuoli ylöspäin. Pelaajan, jolla on korkein kuvapuoli ylöspäin oleva kortti, on annettava pakollinen alkupanos tai täysi pieni panos. Jos kahdella pelaajalla on samanarvoinen kortti, korttien arvojärjestys määräytyy maan mukaan. Pata on korkein, hertta on toiseksi korkein, ruutu on toiseksi alin ja risti on alin. Korkeimman maan saanut pelaaja antaa pakollisen alkupanoksen. Peli jatkuu myötäpäivään pöydän ympäri, kunnes panostus on päättynyt.

  • Jokainen pelaaja saa kuvapuoli ylöspäin olevan kortin, jonka nimi on 4. Street (Fourth Street). Pelaaja, jonka kuvapuoli ylöspäin oleva käsi on vahvin (eli alin), toimii ensin. Hän voi joko sököttää tai panostaa.
  • Jokainen pelaaja saa toisen kuvapuoli ylöspäin olevan kortin, jonka nimi on 5. Street (Fifth Street). Ensimmäisenä toimii jälleen pelaaja, jonka kuvapuoli ylöspäin oleva käsi on alin. Fifth Streetissä ja muissa jäljellä olevissa käden vaiheissa kaikki panokset ovat isoja panoksia.
  • Jokainen pelaaja saa kuvapuoli ylöspäin olevan kortin, jonka nimi on 6. Street (Sixth Street). Ensimmäisenä toimii jälleen pelaaja, jonka kuvapuoli ylöspäin oleva käsi on alin.
  • Jokainen pelaaja saa seitsemännen ja viimeisen kortin (7. Street), joka jaetaan kuvapuoli alaspäin. Edellisten vaiheiden tapaan ensimmäisenä toimii pelaaja, jonka kuvapuoli ylöspäin oleva käsi on alin.

Jos Razz-pelissä on ainakin kaksi pelaajaa jäljellä viimeisen panostuskierroksen jälkeen, jäljellä olevat panostajat tai korottajat näyttävät korttinsa. Jos viimeisellä kierroksella ei panostettu, kortit näytetään paikkajärjestyksessä (paikasta 1 alkaen).

Razz pokeri pelikäsien paremmuusjärjestys

Voittokäsi ratkaistaan katsomalla, kenellä on paras viiden kortin korttiyhdistelmä. Voittokädessä pelaajan tulee käyttää viittä (5) hänelle jaetuista seitsemästä kortista. Razz-pelissä suora-ja väriyhdistelmät eivät vaikuta käden arvoon ja ässä on aina arvoltaan 1. Razz-pelin tavoite on saada alin mahdollinen pelikäsi, josta seuraa että paras mahdollinen Razz-pelikäsi on:
1 (ässä), 2, 3, 4, 5

Jos kahdella pelaajalla on samanarvoiset kädet, he jakavat potin.

Pelaajien pelikäsien vertailussa otetaan huomioon yllämainitut ehdot, pari esimerkkivertailua:

Esimerkki 1.
Pelaaja A vs. Pelaaja B
Pelaaja A:n kortit: 9, 9, 4, 3, 2
Pelaaja B:n kortit: 2, 2, 7, 6, 4
Pelaaja B:llä on parempi käsi vaikka hänellä parin lisäksi olevat kortit ovatkin huonommat, ensiksi siis vertaillaan pareja/kolmosia keskenään ja tämän jälkeen vasta yksittäisiä kortteja (kakkospari on pienempi kuin ysipari).

Esimerkki 2.
Pelaaja A vs. Pelaaja B
Pelaaja A:n kortit: 9, 8, 7, 6, 4
Pelaaja B:n kortit: 9, 8, 7, 6, 3

Pelaaja B:llä on parempi käsi. Jos muut suurin tai suurimmat kortit ovat samoja, vertaillaan muita kortteja keskenään.

Pelaaja voi helposti tarkastaa seuraavilla ohjeilla pelikätensä vahvuuden muihin nähden (lähtien huonoimmasta mahdollisesta tilanteesta):

  1. Jos parhaassa mahdollisessa viiden kortin kädessä (seitsemästä) on kolmoset mukana.
    Esim. K-K-K-8-8, kolmosten tapauksessa pelaaja vertaa kolmosia toisen pelaajan pelikäteen. K (kuningas) kolmoset on huonompi kuin Q (kuningatar) kolmoset, kolmoset huonompi käsi kuin pari ja niin edelleen.
  2. Jos parhaassa mahdollisessa viiden kortin kädessä (seitsemästä) on pari mukana.
    Esim. K-K-7-9-3, parin tapauksessa pelaaja vertaa pelikättään toisen pelaajan pelikäteen. K (kuningas) pari on huonompi kuin Q (kuningatar) pari. Taas mikä tahansa pari huonompi kuin pelikäsi jossa ei ole paria ja niin edelleen. Jos pelikädessä oleva pari on molemmilla sama, verrataan seuraavaa korttia tai paria, tässä esimerkkitapauksessa korttia seitsemän. Jos seitsemän on pienempi kuin verrattavan käden kortti, voittaa esimerkkikäsi.
  3. Jos parhaassa mahdollisessa viiden kortin kädessä (seitsemästä) on suuri kortti mukana.
    Esim. K-J-T-9-2, suuren kortin tapauksessa pelaaja vertaa kättään toisen pelaajan pelikäteen. K (kuningas) on huonompi kuin Q (kuningatar) kortti. Jos vertailukäsissä molemmilla huonoin kortti on yksittäinen suuri kortti vertaillaan ensin niitä, jos suurimmat kortit ovat molemmilla samat vertaillaan niitä keskenään ja tämän jälkeen aina seuraavia kortteja suuruusjärjestyksessä kunnes toisessa kädessä on pienempi kortti tai peli päättyy tasapeliin (kaikkien korttien arvot täsmälleen samat).