Hertta korttipeli on varsinainen klassikko, jota pelataan useimmiten neljän pelaajan voimin. Tavoitteena kyseisessä korttipelissä on kerätä pisteitä, välttää patarouvan sekä hertan saamista ja voittaa sitä kautta koko peli.
Tässä jutussa käymme tarkemmin läpi kyseisen korttipelin kulkua, sääntöjä sekä erilaisia muunnelmia. Jatka siis lukemista, jos haluat oppia kaikki Hertta korttipelin salat!
Hertta korttipeli – alkuvalmistelut
Koko homma lähtee liikkeelle siitä, että pelaajat valitsevat keskuudestaan jakajan. Jakaja ottaa tavallisen 52 korttia sisältävän korttipakan käteensä ja sekoittaa ihan perinteistä arvojärjestystä noudattavat kortit hyvin sekaisin.
Tämän jälkeen kortit jaetaan tasan neljän pelaajan kesken (13 korttia/pelaaja). Sitä seuraa korttien vaihtaminen, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen pelaaja valitsee kädestään kolme korttia ja ojentaa ne heistä vasemmalla istuvalle pelaajalle. Saatuja kortteja ei saa vilkaista ennen kuin on itse antanut tarvittavan määrän kortteja eteenpän.
Kun vaihto on ohi, varsinainen peli voi alkaa.
Huom! Vaihto tehdään seuraavassa jaossa oikealla puolella ja sitten vastapäätä istuvan pelaajan kanssa. Tämän jälkeen sykli alkaa alusta.
Hertta säännöt & pelin kulku
Hertassa pelataan neljän kortin tikkejä. Ensimmäisen tikin aloittaa se, jonka kädestä löytyy ristikakkonen. Hän pelaa sen, ja tämän jälkeen muut pelaajat laittavat myötäpäivään menevässä järjestyksessä kukin vuorollaan yhden kortin.
Mikä tahansa kortti ei kelpaa, vaan kortin on oltava samaa maata kuin tikin aloittanut kortti (risti). Hertassa pitää siis “tunnustaa maata”.
Jos kädessä ei kuitenkaan ole yhtään tikin aloittaneen kortin kanssa samaa maata olevaa korttia, saa pöytään siinä tapauksessa laittaa jotain muuta. Ensimmäisessä tikissä tuo kortti ei kuitenkaan saa olla hertta tai patarouva.
Tikin voittaja on se, joka löi pöytään isoimman kortin sitä maata, joka tikin aloitti. Palkinnoksi voittaja saa ottaa tikkiin pelatut kortit itselleen ja asettaa ne viereensä/eteensä kuvapuoli alaspäin.
Tikin voittanut pelaaja starttaa seuraavan kierroksen eli uuden tikin. Tikkiä ei kuitenkaan voi aloittaa hertalla, jos aiemmissa tikeissä ei ole vielä pistetty pöytään herttaa. Muuten aloituskortin voi valita vapaasti.
Sama rumba jatkuu niin pitkään, kunnes kaikki kortit on saatu pelattua. Lopuksi on luvassa pisteiden laskeminen ja tarvittaessa uuden jaon aloittaminen, mikäli kukaan pelaajista ei ylittänyt sataa pistettä.
Hertta korttipeli: Pisteiden lasku
Kuten jo ylempänä mainitsimme, tikin voittamisen jälkeen pelaaja ottaa pelatut kortit viereensä kuvapuoli alaspäin. Näistä korteista muodostuvat pisteet seuraavasti:
- Hertat = 1 piste/kortti
- Patarouva = 13 pistettä
Mikäli joku pelaajista on onnistunut nappaamaan itselleen kaikki pistekortit (patarouva + 13 herttaa), saa hän 0 pistettä ja kaikki muut puolestaan 26 pistettä. Tätä kutsutaan termillä puhallus.
Hertta korttipeli päättyy siihen, kun joku osallistujista saa yli 100 pistettä. Voittaja puolestaan on se, joka keräsi vähiten pisteitä.
Hertta korttipeli eri pelaajamäärillä
Tässä lisäinfoa siitä, miten Herttaa pelataan eri osallistujamäärillä:
- 2 pelaajaa: Ei jaeta kaikkia kortteja, vaan molemmille 13 ja loput nostopakaksi. Pelatun tilalle nostetaan yksi kortti niin kauan kuin nostopakkaa riittää.
- 3 pelaajaa: Ruutukakkonen jätetään kokonaan pois pakasta ja jokainen pelaaja saa 17 korttia. Peli lähtee liikkeelle ristikakkosella.
- 5 pelaajaa: Risti- ja ruutukakkonen jätetään pois pelistä ja kaikki saavat 10 korttia. Hertta starttaa tässä tapauksessa ristikolmosella.
- 6 pelaajaa: Pelipakkaan otetaan mukaan kaksi jokeria, joiden arvot ovat ruutu 2,5 ja risti 2,5. Kaikki pelaajat saavat käteensä 9 korttia.
Erilaiset Hertta variaatiot
Hertta korttipeli ja sen säännöt eivät ole kiveenhakatut, vaan tästä klassikosta löytyy yllin kyllin erilaisia variaatioita. Tässä vain muutamia esimerkkejä kaikista:
- Korttien vaihtoa ei suoriteta jaon alkuvaiheessa
- Patarouvasta ei saa pisteitä
- Pelille pistetään maksimikesto (esim. 10 jakoa)
- Päättymiseen vaadittava pistemäärä muutetaan (esim. 120 pistettä)
- Jokaisesta hertasta saa nimellisarvonsa verran pisteitä ja patarouvasta 60 pistettä
- Pelaaminen ja pisteiden laskeminen tapahtuu pareittain
Vaihtoehtoja löytyy loputtomiin, joten tylsiä pelihetkiä tämän ikiklassikon parissa ei varmasti tule.