Skip bo säännöt

Pelin päämääränä on voittaa vastustajat ja saada ensimmäisenä kortit loppumaan omasta nostopakasta. Skip bo säännöt ovat erittäin helpot. Pelinä se muistuttaa hyvin paljon muita korttipelejä kuten paskahousu tai tikkiKorttipelien opas auttaa sinua peleissä alkuun.

Miten peli aloitetaan

Pelin aloittaminen on helppoa. Skip bo säännöt kuuluvat niin, että jokaiselle pelaajalle jaetaan pino kortteja: jokaiselle jaetaan 30 korttia, jos pelaajia on kaksi, kolme tai neljä. Kun pelaajia on viisi tai kuusi jaetaan vain 20 korttia. Ensimmäisenä jokainen pelaaja asettaa oman pakan kuvapuoli alaspäin pöydälle tai tasolle. Tästä pakasta käännetään ensimmäinen kortti kaikkien näkyville. Korttikasa on oikealla puolella pelaajaa. Loput ylijääneet kortit toimivat pelin keskellä nostopakkana.

Pelin kulusta

Kortit on tarkoitus pelata omasta pakasta pois ja niitä voi asettaa keskelle neljään kertyvään kasaan vain, jos se käy edellisen kortin päälle. Kortteja voi siis asettaa numerojärjestyksessä ykkösestä kahteentoista. Korttipino tulee aina siis aloittaa numerosta yksi ja kun siihen lyödään numero 12 päälle, se kaatuu ja poistetaan pelipöydältä. Skip-bo kortit ovat niin kutsuttuja villejä kortteja, jotka voi lyödä mihin kohtaan tahansa keskelle koottavia pakkoja. Näitä ei kuitenkaan saa lyödä kuin yhden peräkkäin.

Kun aiempi kokoamispino on valmis, sen tilalle voidaan taas aloittaa uusi kokoamispino. Huomioikaa kuitenkin, että kokoamispinoja saa olla kerrallaan vain neljä kappaletta. Pelistä poistetut kortit sekoitetaan uudeksi nostopakaksi kun vanha nostopakka loppuu kesken.

Jakajasta vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa pelin nostamalla pakasta viisi korttia itselleen. Näitä kortteja ei tule näyttää muille. Pelaaja voi nyt pelata joko jonkun kädessään olevan kortin tai pakassa käännettynä olevan kortin keskelle johonkin neljistä pinoista. Kortin täytyy sopia pöydälle. Aloittajan tilanteessa kortin täytyy siis olla joko skip-bo tai numero yksi. Kortteja voi lyödä niin monta kuin pöytään menee siinä järjestyksessä, että kortit noudattavat kronologista järjestystä. Numeron yksi jälkeen voidaan lyödä kaksi, sen jälkeen kolme ja niin edelleen.

Jos lyöt kortin omasta pinostasi

Lyödessäsi kortin omasta pöytäpinostasi, voit lyödä myös seuraavan kortin tästä pinosta, jos se sopii pelipöytään. Jos kortti ei sovi pelipöytään se tulee jättää lyömättä. Pelissä tulisi päästä eroon kaikista pöytäpakan korteista mahdollisimman nopeasti, joten näitä kortteja kannattaa priorisoida pelissä aina kun mahdollista.

Pelivuoron päättäminen

Pelaajan pelivuoro päättyy silloin kun hän on lyönyt kaikki korttinsa pöytään, joita hän haluaa lyödä. Tämän jälkeen pelaajan tulee paljastaa yksi kortti. Tämä tapahtuu siten, että pelaajan on mahdollista koota itselleen neljä eri kasaa oman pelipakkansa viereen. Näihin pakkoihin voi lyödä kortteja missä järjestyksessä tahansa. Pelaajan tulee siis luopua yhdestä kortista kädessään tai vaihtoehtoisesti siirtää jotain omaa esillä olevaa korttia, joka ei ole pelattavasta pakasta peräisin.

Entä jos mikään kortti ei sovi peliin?

Jos mikään kortti ei sovi kädestäsi peliin, sinun tulee lyödä kädessäsi oleva kortti pöytään tai vaihtoehtoisesti liikuttaa jotain jo edessäsi pöydällä olevaa korttia.

Entä jos pelaan kaikki kortit kädestäni?

Jos pelaaja saa pelattua kaikki viisi korttia kädestään oman vuoronsa aikana, hän saa ottaa uudet viisi korttia ja jatkaa pelaamista niin kauan kun hänellä menee kortteja joko kädestä tai omista pinoista pöytään.

Esimerkki pelin kulusta

Jos pelaajalla on esimerkiksi kädessään kortti numero 1, hän voi aloittaa uuden kokoamispinon pelin keskelle. Tätä pinoa hän voi jatkaa kortilla kaksi tai skip bo kortilla. Tämän jälkeen tulee kortti numero 2, sitten 3 ja sitten 4 ja niin edelleen.

Vuoro päättyy, kun pelaaja laskee yhden kortin kädessä olevasta pakastaan omaan pöytään muiden näkyville tai siirtää jo näkyvissä olevaa korttia pakasta toiseen. Huomioikaa, että viimeisen kädessä olevan kortin laskeminen omaan pelipöytään ei ole sama asia kuin korttien laskeminen yhteiseen pelipöytään. Tämä ei oikeuta uusien korttien nostamista omalla kuluvalla vuorolla, vaan vuoro päättyy tähän.

Pelin kulku toisella kierroksella

Kun peliä pelataan toista kierrosta on ihmisillä eri määrä kortteja kädessään. Tällöin oma vuoro alkaa sillä, että pelaaja nostaa käteensä kortteja niin monta, että hänellä on taas viisi korttia kädessään. Kun pelaajalla on kädessään viisi korttia hän voi tehdä seuraavat siirtonsa pelin aikana. Pelattavia kortteja pelatessa on aina valittava kolmesta vaihtoehdosta:

  1. Laitat pöytään päällimmäisen kortin omasta pöytäpinostasi (jos käytät pöytäpinostasi kortin, käännät uuden kortin näkyviin tämän jälkeen). Pelaa tämän jälkeen seuraava mahdollinen kortti pöytään.
  2. Päällimmäinen kortti mistä tahansa omasta poistopinostasi. Tällöin voit pelata myös seuraavan kortin.
  3. Valitset kortin pelattavaksi kädessä olevistasi korteista.

Sinulla on siis aina kolme eri pelattavaa kohdetta, joista voit valita sopivan pelikortin peliisi.

Pelin päättyminen

Peli päättyy siihen, kun joku pelaajista saa oman pöytäpakkansa kortit pelattua yhteisiin pakkoihin. Muilla pöydässä olevilla korteilla, kuten omilla poistopinoilla ei ole merkitystä.