Dart säännöt ‒ Darts on koukuttava tikanheittopeli

Moni on törmännyt matkoillaan ja varsinkin brittiläistyylisissä ravintoloissa ja pubeissa moniväriseen tikkatauluun, joka on kätkettynä pienten ovien taakse sopivalle korkeudelle seinässä. Kyseessä ei ole mikä tahansa tikkataulu, vaan Darts-taulu, jolla pelataan peliä nimeltä Darts, käyttäen peliä varten suunniteltuja Darts-tikkoja.

Darts-peli on erittäin suosittu etenkin ”alkuperämaassaan” Briteissä, mutta myös Alankomaissa sekä ympäri Skandinavian. Darts-peliin kuuluva omanlaisensa tikkataulu on monille yhtä ilmeinen osa baarikulttuuria kuin meille suomalaisille on biljardipöytä. Kyseiset pelit kuuluvat baareissa niin sanotusti kalustoon.

Dart säännöt

Mikä ihmeen Darts-peli?

Vanhojen tarinoiden ja teorioiden mukaan, Darts-peli on saanut alkunsa siitä, kun sotilaat heittelivät ajankulukseen nuolia tynnyrinpohjaan. Vuosikymmenten kehitystyön myötä, Darts-taulu ja tikat ovat muuttaneet muotoaan ja nykyisellään kaikki pelin niin kutsutut osat ovat olleet samanlaisina jo pitkään.

Darts on koukuttava tikanheittopeli, joka vaatii taitoa ja keskittymistä. Ei liene yllättävää, että tämän vuoksi Dartsista on muotoutunut vuosikymmenten saatossa myös äärimmäisen suosittu ja kansainvälisesti tunnettu kilpaurheilupeli. Tässä artikkelissa käymme läpi Dart säännöt ja tutustumme pelin taustoihin hieman tarkemmin.

Darts on perinteinen pubipeli

Darts-peli on jo vuosisatoja tunnettu, perinteinen pubipeli, joka on suosittu Iso-Britannian lisäksi Alankomaissa, Skandinaviassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Englannissa Darts-taulua on kutsuttu nimellä ”butt” joka tulee ranskankielisestä nimestä ”but”. Sana tarkoittaa kohdetta tai maalitaulua, joka yleensä tunnetaan englanniksi sanana ”target”.

Yleisin Dartsin pelimuoto on 501-peli, jossa pelaajan alku- tai lähtöpistemäärä on tasan 501 pistettä ja tavoitteena on saada pisteet tasan nollaan. Viimeisen Darts-tikan on osuttava joko tuplaan tai häränsilmään ja pistemäärän tulee olla tasan nolla.

Jos viimeinen heitto menee niin sanotusti pieleen ja pistemääräksi jää yksi tai nollan alle, kirjataan lopputulokseksi toiseksi viimeisen heiton tulos. Dartsia voidaan pelata myös pareina tai joukkueina, jolloin lähtöpistemääräksi voidaan nostaa 701 tai 801 pistettä.

Dart säännöt: Darts-taulu ja tikat

Sääntöjen mukaan jokainen pelaaja saa heittää vuorollaan Darts-tikkoja yhteensä kolme kappaletta. Tikat painavat yleensä noin kahvilusikan verran eli 20‒26 g kappale ja ne on painotettu metallisella alkuaineella, volframilla. Joillekin volframi saattaa olla tuttu ainesosa panssarintorjunta-ammuksista, koska ainesosaa käytetään niiden valmistuksessa.

Alkujaan ihka ensimmäiset Darts-tikat olivat tehty puusta ja niihin oli kiinnitetty lyijypaino kalkkunan sulan kera. Tikat tuotiin Ranskasta ja niitä kutsuttiinkin ranskalaisiksi tikoiksi. Tikkojen muotokieli suorastaan huokui ranskalaista mahtia. Nykyään niiden muotoilu ja rakenne vastaavat paremmin tarvetta.

Koska Darts-taulua käytetään paljon ja sen pinta on kovilla tikkojen iskusta, se on valmistettu helppohoitoisesta ja kestävästä materiaalista. Taulu on kasvikuituinen ja se on kiinnitetty lujasti puiseen taustaan. Darts-taulu tulee asettaa seinälle niin, että sen keskusta eli häränsilmä on 1,73 m lattianrajasta laskettuna. Heittoetäisyys tulee olla pääsääntöisesti Dartsissa tiukka 2,37 m taulusta.

Pisteiden laskeminen Dartsissa: mitä tarkoittaa tupla, tripla ja häränsilmä?

Dart säännöt kertovat, että Dartsissa pitää saada yhteensä 501 pistettä, joka koostuu yleensä 2x maksimista 180 pistettä ja yhdestä 141 pisteestä. Darts-taulussa on eri värisiä sektoreita, joihin on merkitty valmiiksi pistearvot 1‒20.

Heittäjän osuessa mustaan tai valkoiseen sektorinosaan, osumasta saa sektorin ulkopuolelle merkityn pistemäärän. Näiden sektorien ulkopuolella ovat vihreä ja punainen osa, jotka tuplaavat sektorilta saadun pistemäärän (=tupla). Tikan osuessa sisempään vihreään tai punaiseen osaan, saa pisteet kolminkertaisesti (tripla).

Taulun keskustan reunasektori (outer bull) antaa pelaajalle 25 pistettä ja taulun ulkoreunaan osuessa ei saa pisteitä ollenkaan. Häränsilmään (bullseye) eli suoraan pelitaulun keskustaan osumisesta pelaaja saa huikeat 50 pistettä.

Darts on kansainvälisesti tunnettu kilpaurheilulaji

Kuten edellä olemme saaneet lukea, Darts on äärimmäisen mielenkiintoinen laji sekä illanviettoihin että kilpaurheiltavaksi. Myös Dartsin historia tekee siitä kaikkien mielissä houkuttelevan ja historiallisestikin ihailtavan taitolajin. Vuosien mukanaan tuomat Dart säännöt ovat muotoutuneet tarpeen mukaan ja kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat helpot kaikkien ymmärtää.

Darts-peliä voi harrastaa missä vain, kotona, pubissa, harrastuksissa tai kilpakentillä. Jos omaa tarkkuustaitoa, hyvän keskittymiskyvyn ja ripauksen kilpailuhenkeä, voi Darts olla sinun juttusi. Joillekin Dartsin peluu on alkanut pelkkänä harrastuksena ja sittemmin muotoutunut arjen kulmakiveksi ja tulonlähteeksi. Dartsia pelataan kansainvälisesti kilpatasolla paljon ja pelkästään Iso-Britanniassa kerrotaan kilpailuja seuraavan parhaimmillaan tuhansia katsojia.

Tutustu ihmeessä myös muiden suosittujen pelien sääntöihin; kuten Skip Bo säännöt skip bo säännöt ja biljardi säännöt biljardi säännöt. Sivuiltamme löydät myös kattavan korttiepelien oppaan, josta löydät tekemistä koko perheelle tai viihdykkeeksi vaikkapa illanviettoihin. Lataa korttipelien opas täältä.