Yksi harvoista täysin suomalaisista korttipeleistä on ristikontra. Vastaavia pelejä ei ilmeisesti löydy mistään muualta maailmasta, mutta Suomessa sitä on pelattu kauan ja laajasti. Aikoinaan ristikontra oli erityisesti tukkijätkien suosiossa. Pelistä on käytetty muitakin nimityksiä, kuten ristiklappi tai ristilappi.
Pelistä on olemassa lukuisia muunnelmia, mutta sitä pelataan aina neljällä pelaajalla, parien pelatessa vastakkain. Pelin tavoitteena on yrittää voittaa mahdollisimman paljon pistekortteja. Toinen tärkeä tavoite on yrittää saada vastapuoli voittamaan kuningatar ja sen jälkeen estää heitä saamasta kuningasta.
Ristikontran säännöt
Pelin aluksi jokaiselle pelaajalle jaetaan kuusi korttia. Kädessä on koko ajan oltava nämä kuusi korttia, joten pelaajat täydentävät kättään jatkuvasti pakasta. Kortit voi lyödä myös suoraan pakasta, jos omaa kättä ei halua täydentää.
Etukäsi saa ajaa ensimmäisen tikin, ja tikkiin saa pelata minkä kortin tahansa. Tikin voittaa se, joka saa viimeisenä pelattua saman numeroisen kortin, joka aloittavassa kortissa oli. Tikin voittaja kerää kortit, ja aloittaa sen jälkeen uuden tikin. Saman numeroista korttia ei saa käyttää tikkiin peräkkäin kolmea kertaa useammin. Peliä pelataan pakan ja sen jälkeen käsikorttien loppumiseen asti.
Pisteet lasketaan seuraavan kaavan mukaan: ässä tietää 11 pistettä, kymppi 10, kuningas 4 ja kuningatar 3 ja sotilas kahta pistettä. Eniten pisteitä kerännyt joukkue on voittaja. Ristikontraa voidaan pelata johonkin tiettyyn pistemäärään asti, useimmiten 120 pisteeseen. Jos tällaisessa pelissä jokin joukkue jää ilman pisteitä jaon aikana, nollautuu joukkueen pistetili kokonaan.
Jos joukkue onnistui voittamaan pelin aikana kuningattaren, peli on likainen. Peli puhdistetaan voittamalla kuningas käsikorteilla. Jos peliä ei puhdisteta, joukkue kokee pistetilanteesta huolimatta tappion. Vaikka kuningattaria olisi voitettuna useampi, riittää puhdistukseen yksi kuningas. Puhdistusta ei tunneta kaikissa ristikontran versioissa, mutta sen mukanaolo lisää peliin jännitystä.
Kaikissa ristikontran versioissa ei myöskään sallita korttien kääntämistä suoraan pakasta. Toinen variaatio on pakasta kääntäessä toivoa joko hyvää tai kiinni. Jos toivotaan hyvää, täytyy kortin olla pistekortti. Jos kiinni, täytyy tikki ottaa kiinni. Jos hyvää pyytäessä tulee kiinniottokortti, ei sitä lasketa.