Paskahousu

Valepaska, paha risti, kakkahousu, paska, paskahousu, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kuitenkin kyseessä on korttipeli, jota monissa suomalaisperheissä on läiskitty jo vuosikymmenten ajan. Pelistä on muodostunut muutamia hieman erilaisia sääntövariaatioita, mutta perusperiaatteet ovat aina samat. Käymme tässä artikkelissa tarkemmin läpi sitä, mitä kaikkea paskahousu -pelistä olisi hyvä tietää, jotta menestyy pelipöydissä.

Paskahousun säännöt

Tässä klassikkokorttipelissä jaetaan pelaajien käyttämästä sääntömuodosta riippuen joko viisi tai kuusi korttia kullekin pelaajalle. Siitä miten monta pelaajaa peliin tarvitaan on muutamia mielipiteitä. Toisten mielestä jo kaksi pelaajaa on riittävästi, mutta kolmea pelaajaa pidetään tavallisesti pienimpänä mahdollisena pelaajamääränä. Paskahousussa ei periaatteessa ole ylärajaa pelaajille, mutta noin 5-6 pelaajaa on yhdellä pakalla pelattaessa sopiva enimmäismäärä.

Pelin aloittaminen

Pelaaja, jonka kädessä on pienin kortti, aloittaa pelin. Huomioiden se, että kakkonen on paskahousussa pelin suurin kortti, pienin mahdollinen aloituskortti on kolmonen. Seuraava pelaaja joutuu aina laittamaan vähintään yhtä suuren kortin tai saman maan kortin.

Pelaajien on pidettävä kädessään aina kuusi (tai viisi) korttia niin kauan kuin pakkaa riittää. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hän voi yrittää lyödä pakan päällimmäisen kortin pinon päälle. Mikäli sekään ei käy, pelaajan on nostettava kortit itselleen. Pinoa voi myös nostaa vapaaehtoisesti, vaikka sopiva lyöntikortti olisi kädessä, tai jättää lyöntiyrittämättä umpipakan tilanteessa.

Korttien arvo

Paskahousussa korttien arvo nousee pienimmästä suurimpaan paitsi tietyissä poikkeustapauksissa. Kakkonen on korkein kortti, eikä sitä voi kaataa millään kortilla, ja sitä vastaan voi lyödä vain toisen kakkosen. Kymppi ja ässä ovat erityisiä kaatokortteja, joiden avulla voi tyhjentää pöydän korteista. Kymmenen kaataa pinon, jos päällimmäinen kortti on 3–9, ja ässällä voi kaataa kuvakortit jätkästä kuninkaaseen.

Jos lyöt kymmenen tai ässän tyhjään pöytään, seuraava pelaaja joutuu nostamaan kortin ja menettää pelivuoronsa. Joissain hieman harvinaisemmissa peliversioissa ässä on arvoltaan 14 eikä kaada mitään korttia (ja tällöin myös kymppi kaataa kuvakortit ja ässän).

Arvokas kakkonen

Kakkonen on paskahousussa pelin arvokkain kortti. Sen voi lyödä minkä tahansa kortin päälle. Poikkeuksen tästä tekevät yleensä kymppi sekä ässä. Kakkosen päälle voi yleensä lyödä vain toisen kakkosen (tunnetaan myös nimellä ”kovakakkonen”), ja niitä voi lyödä peliin vain yksi kerrallaan. Jotkut peliversiot sallivat minkä tahansa kortin lyömisen kakkosen päälle.

Pelin kulku ja eri sääntövariaatiot

Paskahousussa pelin alettua voi yleisimmin käytetyissä säännöissä lyödä saman numeroisia kortteja useita kerrallaan. Toisissa sääntövariaatioissa tämä koskee koko peliä, mutta jotkut pelaavat säännöillä, joissa kahdeksaa suurempia kortteja voi lyödä vain yhden kerrallaan.

Se miten suuren kortin päälle on mahdollista pelata kuvakortti vaihtelee myös eri sääntömuunnelmissa. Yleensä tämän kortin tulee kuitenkin olla vähintään seiska. Joissakin pelin variaatioissa neljä samanarvoista korttia päällekkäin voi kaataa pinon ja toisilla vain kymppi tai ässä toimivat kaatokortteina.

Pelin voittaja

Koko pelin ideana on päästä eroon kaikista kädessä olevista korteistaan. Niin pitkään kuin pakassa on kortteja, pelaajalla tulee olla kädessään kuusi (tai viisi) korttia. Kun pakka on loppu, pelaajat pyrkivät saamaan omat korttinsa pöytään mahdollisimman nopeasti. Paskahousu -pelin voittaa se pelaaja, joka ensimmäisenä saa pelattua kaikki korttinsa. Pelaaja, jolle puolestaan jää viimeisenä kortteja käteen, häviää pelin ja julistetaan paskahousuksi.

Usein kakkoset ja kaatokortit näyttelevät tärkeää osaa paskahousu-pelin voittajan ratkaisemisessa. Pelaaja jolla ei ole kakkosia kädessään joutuu nostamaan kakkoset ja toiset pelaajat voivat mahdollisuuksien mukaan taktikoida pakottamalla muutoin voittamassa olevaa pelaajaa nostamaan kymppejä tai ässiä.

Paskahousu-pelin muunnelmat

Suositusta paskahousu-pelistä on vuosien saatossa kehittynyt myös muutamia erilaisia muunnelmia. Tutkitaan seuraavaksi mitä kaikkea paskahousu -pelin muunnelmat sisältävät.

Kusihousu eli valepaska

Paskahousu-pelin tunnetuimpia variaatioita on kusihousu, joka tunnetaan myös nimellä valepaska tai toisinaan kusetus. Valepaskan säännöt ovat muutoin hyvin samanlaiset kuin tavallisessa paskahousu-pelissä, mutta pelissä kortit pelataan pöytään selkäpuoli ylöspäin.

Pelin erikoisuus ja ”juju” liittyy epävarmuuteen kanssapelaajien rehellisyydestä. Kun pelaaja asettaa kortin pöydälle, hän julistaa muille mahdollisen kortin arvon, ja muut pelaajat voivat hyväksyä sen tai epäillessään tarkistaa kortin. Mikäli kortti todetaan oikeaksi, katsoja joutuu nostamaan pinon. Jos taas pelaaja jäi kiinni valheesta, hän itse nostaa kortit. Peli jatkuu sen pelaajan vuorolla, jonka vuoro olisi ollut, vaikka korttia ei olisi tarkistettu.

Paha Risti

Toinen paskahousun tunnetuista muunnelmista on Paha Risti. Tämä on eräänlainen muunnelma kusihoususta, jossa kaikki kortit jaetaan aluksi tasaisesti pelaajille, ja sen jälkeen pöydälle saa lyödä minkä tahansa maan kortteja paitsi ristin. Kortin katsominen seuraa samanlaista logiikkaa kuin valepaskahousussa, eli oikean kortin ollessa kyseessä katsoja nostaa pinon, ja valheesta kiinni jäänyt pelaaja puolestaan nostaa kiinni jäädessään kortit.

Muita muunnelmia

On olemassa muitakin paskahousun muunnelmia, kuten sellaiset, joissa osa korteista jaetaan pelaajalle käteen ja osa pöydälle selkäpuoli ylöspäin, ja pelaaja voi käyttää pöydällä olevia kortteja vasta ihan viimeisenä.

Joissakin muunnelmissa kaikki kortit jaetaan pelaajille. Näistä eri muunnelmista käytetään esimerkiksi nimiä espanjalainen- tai ruotsalainen paskahousu. Paskahousua voi myös pelata viidellä käsikortilla yhdessä edellä mainitun pöytäkortin kanssa.

Yhteenveto paskahoususta

Paskahousu on viihdyttävä peli, jonka säännöt perheen pienimmätkin oppivat melko nopeasti. Suhteellisen nopeasti etenevä peli sopiikin loistavasti pelattavaksi perheen tai ystävien kesken kotona, mökillä, lomamatkoilla tai missä vain. Mukaan tarvitaan vain korttipakka ja tämä peli tarjoaa varmasti lukemattomia viihdyttäviä pelihetkiä. Pelistä on myös kehitetty erilaisia muunnelmia, jotka pitävät pelaamisen mielenkiintoisena, mikäli peruspeli alkaa kyllästyttää.

Mikäli haluat tutustua muidenkin viihdyttävien pelien sääntöihin tai löytää vinkkejä peleihin, korttipelien opas sisältää paljon tietoa eri suosikkipeleistä.