Yksi suomalaisen vanhan kansan pelisuosikeista on alun perin Espanjasta lähtöisin oleva marjapussi. Pelin nimi juontuu marriage-korttipeleistä, joka on suomalaisittain väännetty marjapussiksi. Korttipeli on ollut aikoinaan suomessa hyvin yleinen, ja sitä onkin nimitetty Suomen kansallispeliksi.
Marjapussia voi pelata joko joukkuepelinä tai kolmen hengen pelinä. Pelin ideana on kerätä tikkejä ja hankkia itselle tai omalle joukkueelle pisteitä, ja tavoitteena on yrittää kerätä tasan 12 pistettä. Se onnistuu voittamalla arvokortteja sekä tekemällä avioliittoja kuninkaan ja kuningattaren yhdistelmällä. Tästä siis juontuu pelin alkuperäinen marriage-nimitys.
Marjapussin säännöt
Ensimmäinen jakaja valitaan sattumanvaraisesti, ja myöhemmillä kierroksilla jakajana toimii edellisen kierroksen etukäsi. Jos pelataan nelinpeliä, jaetaan pakka tasan kaikkien pelaajien kesken. Kolmen hengen yksilöpelissä pöytään jätetään pirunpakka, mikä tarkoittaa kolmen kortin leskeä. Peliä voi pelata myös 32 tai 28 kortilla, ja silloin pakasta karsitaan kaikkien maiden kortit väliltä 2-5.
Ensimmäisen jaon aloittaa se pelaaja, joka on saanut ristiässän. Peli etenee siten, että jokainen pelaaja laittaa vuorollaan pöytään kortin. Kun tämä on tehty, muodostuu tikki. Pöydälle laitettavien korttien täytyy noudattaa pakkoja, jotka luovat tikkeihin järjestystä. Korkeimman pakkoa noudattavan kortin pöytään laittanut pelaaja saa tikin, ja voi aloittaa uuden tikin millä tahansa kädessään olevalla kortilla. Tikit kerätään kuvapuoli alaspäin pinoksi pelaajan eteen.
Marjapussin pakkoja ovat maantuntopakko, ylimenopakko sekä valttipakko, mikäli valtti on tehty. Pelissä korttien arvojärjestys on poikkeava, sillä kymppi on ässän jälkeen toiseksi korkein kortti. Jos pelaajalla on kädessä kuningas ja kuningatar samasta maasta, voi hän tehdä tästä maasta valtin. Tämä on mahdollista, jos pelaaja on tehnyt juuri tikin. Ainoastaan jaon ensimmäinen avioliitto tekee valtin. Seuraavat liitot ovat pikkaraisia tai pieniä, joista saa pisteitä.
Pelin lopuksi alkaa pisteiden laskeminen. Valtista tulee kaksi pistettä, pikkaraisista yhden pisteen kustakin, viimeisestä tikistä tulee piste, kuten myös voitosta. Se pari tai pelaaja, joka on voittanut eniten matteja – eli ässiä tai kymppejä – voittaa. Jos matit menevät tasan, lasketaan lisäksi voittopisteet.