Sanuli

Sanuli -hauska ja opettavainen sanapeli

Aikana, jolloin älypuhelin tuntuu kasvaneen lähes jokaisen ihmisen käteen, ovat erilaiset pelit valtavan suosittuja. Onneksi kaikki pelit eivät ole turhaa ajanvietettä, vaan joukkoon mahtuu myös oikeasti opettavaisia ja hyödyllisiä pelejä. Tällainen on Sanuli, joka on verkossa toimiva sana-arvauspeli. Sanulia pelatessa aivonystyrät joutuvat koetukselle, eikä koukuttumiseltakaan voida välttyä.

Mikä on Sanuli?

Viime vuosina suuren suosion saavuttanut englanninkielinen sanapeli Wordle on Sanulin esikuva. Wordlessa arvataan yhtä viisikirjaimista sanaa, ja uusi sana julkaistaan joka päivä. Voit siis pelata vain yhden sanan päivässä, mutta koska kaikki pelaajat koittavat arvata samaa sanaa, pelaamisessa on vahva yhteisöllinen elementti. Pelin suosio perustuu sen yksinkertaisuuteen. Kuka tahansa oppii pelin idean muutamassa minuutissa, mutta toisaalta pelissä on haastetta loputtomasti. Jokainen sana on uusi ja arvaaminen alkaa aina alusta.

1.1.2022 tamperelainen ohjelmistokehittäjä Jaakko Husso julkaisi Sanulin eli suomalaisen version Wordlesta. Peli on nettipohjainen (löytyy osoitteesta sanuli.fi) ja suurelta osin esikuvansa kaltainen. Sanulia voi kuitenkin pelata myös yksin niin, että koittaa arvata sanan toisensa perään. Ei siis tarvitse odottaa seuraavaan päivään saadakseen uuden sanan. Sanulista löytyvät sanat pohjautuvat Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) nykysuomen sanalistaan ja käytössä olevaan sanavalikoimaan voi jonkin verran vaikuttaa pelin asetuksilla.

Kuinka Sanulia pelataan?

Kun klikkaat itsesi Sanulin verkkosivulle, eteesi aukeaa näkymä, jossa on allekkain paikat kuudelle viisikirjaimiselle sanalle. Ylin näistä sanoista on aktiivinen (harmaa) ja siihen voi kirjoittaa ruudukon alapuolella olevaa näppäimistöä käyttäen ensimmäisen arvauksen. Tähän voit siis laittaa minkä tahansa viisikirjaimisen sanan, jolla haluat aloittaa arvaamisen. Sen jälkeen paina ”arvaus” nappia näppäimistöstä.

Tehtyäsi arvauksen peli ilmoittaa sinulle värikoodein, mitkä kirjaimet arvaamassasi sanassa olivat oikein ja mitkä eivät. Mustaksi jäävät ne, joita kyseisessä sanassa ei ole lainkaan. Keltaiseksi värjäytyvät puolestaan kirjaimet, joita sanassa esiintyy, mutta jotka ovat arvauksessasi väärällä paikalla. Vihreät kirjaimet puolestaan ovat jo oikeassa paikassakin. Näitä vihjeitä voit hyödyntää seuraavissa arvauksissasi. Ja arvauksiahan on peruspelissä kuusi.

Voit arvata ainoastaan sellaista sanaa, joka pelin sanavalikoimasta löytyy. Jos siis kirjoittelet mitä tahansa siansaksaa, peli ilmoittaa ettei sana ole hyväksyttävä, eikä siitä silloin myöskään heru vihjeitä seuraavaan arvaukseen. Mikäli et onnistu arvaamaan sanaa kuudennellakaan yrityksellä, peli kertoo sinulle oikean sanan.

Sanulin asetukset

Pelisivun oikeassa yläkulmassa oleasta valikosta pääset Sanuli sanapelin asetuksiin. Niihin kannattaa tutustua ja kokeilla erilaisilla asetuksilla pelaamista, jolloin löytää itselleen sopivimman tavan tai saa halutessaan mukavaa vaihtelua pelaamiseen.

Sanan pituus

Ensimmäisenä voit valita arvattavan sanan pituuden joka voi olla joko klassinen viisi kirjanta, tai vaihtoehtoisesti kuusi kirjainta. Kannattaa kokeilla näitä molempia, sillä kuuden kirjaimen sanoja on yllättävän erilaista koittaa keksiä.

Sanavalikoiman laajuus

Sanulin vaikeusastetta voi muuttaa valitsemalla erilaisen sanavalikoiman, jota peli käyttää. Vaihtoehtoja on kolme: tavallinen, helppo ja vaikea. Tavallinen sisältää yleisimmät sanat ilman laina- ja murresanoja ja muita erikoisuuksia. Helppo lista on taas tavallisesta hieman helpotettu, eli listasta on poistettu vielä mm. vanhahtavia sanoja, puhekielisiä ilmaisuja ja rumia sanoja. Vaikea lista sisältää kaikki nykysuomen listan snat ja siihen on vielä lisätty mm. pelaajien ehdottamia sanoja.

Rumia sanoja?

Sanan pituuden ja sanalistan laajuuden lisäksi voit vielä valita haluatko peliisi rumia sanoja. Tämä valinta onkin hyvä olla olemassa, jotta peli on kaiken ikäisille sopiva, eikä kukaan turhaan pahoita mieltään.

Erilaiset Sanulin peliversiot.

Tämän artikkelin alussa kerroin lyhyesti kuinka Sanulin peruspeliä pelataan. Pelin asetuksista löytyy kuitenkin myös muita versioita, joita kannattaa myös kokeilla.

Peruspeli

Tämä on siis peli, jota käsittelimme alussa. Voit arvata sanaa kuusi kertaa ja sen jälkeen peli loppuu. Jokasen sanan arvaaminen alkaa ns. tyhjältä pöydältä ja päättyy joko arvaamaasi oikeaan vastaukseen tai peli antaa sen sinulle. Peruspeliä voit muuttaa asetuksista mieleiseksesi säätämällä sanan pituutta ja sanavalikoiman laajuutta.

Sanuliketju

Ketjutettu Sanuli on oikeastaan aika hauska, koska tässä sinun ei tarvitse aina keksiä tyhjästä ensimmäistä sanaa, vaan edellisen pelin ratkaisu toimii uuden pelin ensimmäisenä arvauksena. Voit siis jatkaa siitä mihin jäit, mutta arvattava sana vain muuttuu. Sanuliketjun ideaa on heman hankala selittää sanoin, joten se kannattaa kokeilla itse!

Neluli

Jos kaipaat todella haastetta Sanulin peluuseen, valitsi tämä pelin versio! Nelulissa pelinäkymään ilmestyy neljä ruudukkoa, joista kukin edustaa yhtä arvattavaa sanaa. Arvauksia on peruspelistä poiketen yhdeksän. Näppäimistö näyttää värikoodit niin, että kunkin kirjaimen kohdalle ilmestyy neljään osaan jaettu väritys sen mukaan, kuinka kyseinen kirjain näissä neljässä sanassa esiintyy. Kuulostaa ehkä hankalalta ja kieltämättä tässä versiossa on hieman enemmän haastetta, mutta muutaman kerran kokeiltuaan tästäkin pääsee jyvälle. Sitä mukaa kun sanoja ratkeaa, nelulikin helpottuu.

Päivän Sanuli

Alkuperäinen Wordle on peli, jossa arvattavia sanoja ilmestyy yksi joka päivä. Päivän Sanuli on juuri tällainen versio suomenkielisestä pelistä. Joka päivä peliin ilmestyy uusi sana ja sitä voi sitten koittaa ratkoa pitkin päivää. Tällainen pelitapa on tervetullutta vaihtelua nykymaailmaan, jossa viihdettä ahmitaan jatkuvalla syötöllä ja kaikkea on yllin kyllin. Yksi sana päivässä onkin hieman erilainen ja jollakin tapaa jopa rauhoittava lähestymistapa. Lisäksi Päivän Sanuli luo yhteisöllisyyttä, kun sana on tiettynä päivänä kaikille sama ja sitä voi ratkoa myös yhdessä. Suosittelen!

Kenelle Sanuli sopii?

Tähän voisi vastata hyvin lyhyesti -kaikille. No, ehkei ihan perheen pienemmille, mutta alakouluikäsille jo ainakin. Ja yläikärajaa ei mielestäni ole. Sanojen ratkominen on hyvää aivojumppaa ja myös todella hauskaa. Sanuli sanapeli on siis oikeasti koko perheen peli.

Näin menestyt Sanulissa

Joillekin pelien pelaaminen on vain rentoa ajanvietettä, kun taas toiset ovat hyvin kilpailuhenkisiä ja haluavat menestyä aina parhaalla mahdollisella tavalla. Niinpä Sanulinkin pelaamiseen on kehitetty erilaisia strategioita ja jaettu monenlaisia vinkkilistoja joiden avulla hioa omat pelitaidot huippuunsa. Onpa kehitetty jopa ns. Sanuli solver, joka auttaa sinua sanojen ratkaisemisessa.

Vinkkejä Sanulissa menestymiseen

Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä, joiden avulla voit kehittyä Sanulissa:

  1. Aloita sanalla, jossa on mahdollisimman monta eri kirjaita, etenkin erilaisia vokaaleja. Esimerkiksi koira, keila tai nuiva ovat tällaisia sanoja.
  2. Koita keksi seuraavaksi sanoja, joissa käytät aiemmin käyttämättömiä kirjaimia. Näin saat nopeasti selville mitä kirjaimia arvattavassa sanassa on.
  3. Hyödynnä vihjeet! Tarkkaile värikoodeja silmä kovana, mutta muista ettei niitä ole pakko noudattaa. Voit siis tietoisesti arvat myös sanan, jossa on mustia kirjaimia, koska sillä tavalla voit saada lisää arvokkaita vihjeitä.
  4. Huomioi etu- ja takavokaalit, eli ääkköset. Yleensä on turha koittaa sovittaa samaan viisikirjaimiseen sanaan esimerkiksi a ja ä -kirjaimia. Toisaalta e ja i sopivat usein kaikkien muiden vokaalien seuraan.
  5. Vieraskielisiä kirjaimia harvoin esiintyy suomenkielisisssä sanoissa. Esimerkiksi kirjaimet c, z ja x saa yleensä unohtaa Sanulia pelatessa.

Sanuli solver

Tätä voisi kyllä pitää huijamisena ja mielestäni tällaisten apuvälineiden käyttö vesittää pelin alkuperäistä ideaa. Kyseessä on siis sivusto, johon voit syöttää mitä kirjamia arvattava sana saa sisältää ja mitä ei. Ohjelma antaa sinulle sitten listan sanoista, joita voit kokeilla. Sana ratkeaa varmasti solverin avulla helposti, mutta onko siinä enää mitään hauskaa kun ratkaisua ei ole itse keksinyt?

Yhteenveto

Sanuli peli on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin viihdyttävä ja koukuttava peli. Se on jälleen kerran mainio osoitus siitä, ettei kaiken hauskan ja viihdyttävän tarvitse olla monimutkaista ja sisältää hienoja grafiikoita tai efektejä. Itsensä haastaminen on hauskaa, ja siitä pääsee Sanulin parissa nauttimaan!