Pelikorteista puhuttaessa monille tulee paljon muistoja mieleen: lapsuuden ajoista aina aikuisuuteen asti. Erilaisia korttipelejä löytyykin hurjasti, aina yksin pelattavasta pasianssista erilaisiin porukalla pelattaviin peleihin. Tänä päivänä perinteisten pelikorttien lisäksi erilaisia korttipelejä pelataan paljon myös verkossa. Tästä hyvänä esimerkkinä on getlucky -sivusto, jonka nettikasinon suuri pelivalikoima tarjoaa korteista saadun peli-ilon näppärästi netin välityksellä – vaivatonta ja helppoa! Mutta kuinka olemme päässeet tähän pisteeseen asti? Tässä artikkelissa sukellamme pelikorttien mielenkiintoiseen historiaan.
Kiinalainen perintö 800-luvulta
Kuten monet muutkin asiat, myös korttipakka on alunperin tullut tutuksi Kiinasta, jossa se kehitettiin 800-luvulla. Pian sen suosio lähti leviämään, ja jo 1300-luvulla sen tarjoama viihde valtasi koko Euroopan. Ranskalaisten korttipakat jaettiin kahteen ryhmään: oli pariisilainen pakka, joka oli ranskalaisten suosikki, ja rouenilainen, jota englantilaiset pitivät parhaimpana.
Nykyisin tuntemamme korttipakka, jolla pelaamme monia tuttuja pelejä kuten Marajapussia, on saanut inspiraatiota rouenilaisesta pakasta, sillä sen neljä maata ovat ranskalaisten keksintö. Idea tosin tuli italialais-espanjalaisesta pakasta, jossa neljänä maana aikoinaan toimivat nuijat, kolikot, miekat ja pokaalit. Käänteinen symmetria lisättiin korttien designiin 1800-luvun puolivälin aikoihin, sillä niistä haluttiin entistä symmetrisempiä. Ensimmäiset kortit eivät kuitenkaan sisältäneet vielä nykyisin kulmissa olevia numeroita tai kirjaimia, vaan ne lisättiin myöhemmin. Kuvakorteissa näkyi alkuun tunnettuja kuninkaallisia hahmoja sekä sotureita, kuten Julius Caesar, Aleksanteri Suuri, Judith ja Holger Danske, mutta ajan myötä niistä on kehittynyt aivan omia persooniaan. Todella vanhoissa korteissa nimet saattoivat olla jopa painettuna kortteihin.
Pataässällä useita merkityksiä nykykulttuurissa
Pataässä on saanut nykykulttuurissa useitakin eri merkityksiä korttipakan lisäksi. Sille on muun muassa sävelletty lauluja. Alunperin ässät olivat aina pakan pohjalla, kunnes 1400-luvulla ne nostettiin ykkösiksi. Ässien arvostus lähti muutenkin tuohon aikaan nousuun ja ne kipusivat korttipakan tärkeimpien korttien joukkoon.
Pataässä on myös toiminut Kuningas Jaakon toimesta tunnusmerkkinä maksetuille veroille. Tämä johti siihen, että pataässästä tuli monien yritysten logo, ja sitä näkee käytettävän vielä tänäkin päivän. Pataässää pidettiin hyvinkin erityisenä aina 1860-luvulle saakka, jolloin jokerin tuominen pakkaan söi sen erikoisasemaa.
Pelikorteista löytyy tänäkin päivänä monia versioita
Historia on muokannut pelikortteja hyvin paljon 800-luvulta lähtien mutta ne ovat silti olleet hauskaa viihdettä vuosien ajan. Niitä on paranneltu ja ehostettu, jolloin niiden suosio on säilynyt tähänkin päivään asti. Pelikorteista on vielä meidänkin aikaan monia erilaisia versioita ympäri maailmaa. Kukapa ei olisi esimerkiksi törmännyt maailmalla reissatessa lentoyhtiöiden pelikortteihin tai pakkaan, jossa on kauniita kuvia Kreikasta, Espanjasta tai jopa Thaimaasta.
Korttipakasta on tullut suosittu myös matkailualalla ja se onkin piristävä matkamuisto joko itselle tai tutuille. Erilaiset teemat pelikorteissa tekevät vaikka ristiseiskan tai minkä tahansa muun pelin pelaamisesta hauskan ja uuden kokemuksen. Pakan perusidea pysyy samana, vaikka sen ulkoasusta löytyy monia eri versioita ja muotoja. Korttipakka on ja tulee toivottavasti olemaan kaiken ikäisten suosikkipeli vielä pitkään!